Obami zabranjen ulazak u Čečeniju

Na listi osoba kojima je zabranio ulazak u Čečeniju, pored Obame su još zvaničnici Evropske unije Žoze Manuel Barozo, Herman van Rompej i Ketrin Ešton
7 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2014. 12:19h

Predsjednik ruske republike Čečenije zabranio je ulazak u zemlju predsjedniku SAD Baraku Obami i to zbog akcija SAD i EU u Ukrajini, Libiji, Siriji, Iraku...

Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov je te akcije okarakterisao kao državni terorizam.

Na listi osoba kojima je zabranio ulazak u Čečeniju, pored Obame su još zvaničnici Evropske unije Žoze Manuel Barozo, Herman van Rompej i Ketrin Ešton, prenio je današnji "Gardijan".

Kadirov je predsjednik male ruske republike u kojoj su u proteklih 20 godina vođena dva separatistička rata, prenio je list.

Kadirov je odluku o zabrani ulaska Obami i drugima u Čečeniju, objavio u subotu na svom Instagramu.

"Gardijan" podsjeća da Rusija nije odgovorila na sankcije koje su joj zavele SAD zbog ukrajinske krize, a to je učinila samo jedna ruska republika.

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije, odgovarajući na optužbe Bijele kuće da je ruski predsjednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad zone sukoba u istočnoj Ukrajini, saopštilo je juče da SAD snose dio odgovornosti za sukob u Ukrajini zato što podržavaju vladu u Kijevu.

"SAD i dalje podstiču Kijev da silom guši nezadovoljstvo ruskog stanovništva u Ukrajini. Iz toga se može izvesti zaključak da administracija američkog predsjednika Baraka Obame snosi dio odgovornosti i za unutrašnji sukob u Ukrajini i za njegove ozbiljne posljedice", navelo je rusko ministarstvo, prenio je Rojters.

Bonus video: