Podrška Gazi

Pariz: Suzavac i kamenice na propalestinskim demonstracijama

Napetost je rasla kada je više stotina demonstranata počelo da gađa policiju kamenicama i drugim predmetima na šta je policija uzvratila suzavcem
2 komentar(a)
Pariz, izraelska ofanziva, protest, Foto: Reuters
Pariz, izraelska ofanziva, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 22:35h

Francuska policija je upotrijebila suzavac da u subotu smiri okršaje tokom propalestinskih demonstracija u Parizu, gdje je više hiljada demonstranata izašlo na ulice i pored zabrane vlasti. Tokom protesta uhapšeno je oko 40 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazneve ranije je pozvao organizatore demonstracija u Parizu da poštuju zabranu koja je uvedena zbog rizika od nasilja.

Ne obazirući se na to, najmanje 3.000 ljudi okupilo se danas na Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza uz nadzor oko 2.000 policajaca koji su blokirali ulice koje vode do trga i spriječili šetnju.

Napetost je rasla kada je više stotina demonstranata, neki od kojih sa maskama na licu ili sa kapuljačama na glavi, počelo da gađa policiju kamenicama i drugim predmetima na šta je policija uzvratila suzavcem.

Izrael je 8. jula otpočeo ofanzivu na Gazu gdje je na vlasti borbeni Hamas. Više od 1.000 Palestinaca je poginulo a sa izraelske strane 40 vojnika.