Voren: Rusija nastavlja paljbu preko granice, Ukrajina ne uzvraća

Voren tvrdi da broj ruskih vojnika uz granicu i dalje postepeno raste i sada ih je blizu 12.000
15 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 18:20h

Premještanje teške artiljerije iz Rusije u Ukrajinu "neposredno predstoji", saopštio je danas Pentagon.

Predstavnik Pentagona, pukovnik Stiv Voren, izjavio je, pozivajući se na američke obavještajne izvore, da se ruski artiljerijski sistemi premještaju bliže granici.

Po njegovim riječima, to oružje bi se već danas moglo naći u rukama proruskih separatista.

Voren je rekao da Rusija nastavlja artiljerijsku paljbu preko ukrajinske granice, ali SAD nisu uočile da Ukrajina uzvraća na tu paljbu, pucajući ka Rusiji.

Voren tvrdi da broj ruskih vojnika uz granicu i dalje postepeno raste i sada ih je blizu 12.000.

Malajev: 40 granata palo na rusku teritoriju

Sa druge strane stižu drugačije informacije.

Naime, Rusija je danas saopštila da je oko 40 minobacačkih granata koje su ispalile ukrajinske snage palo u region Rostova, koji se graniči sa istočnim dijelom Ukrajine.

"Oko 40 minobacačkih granata palo je iz Ukrajine... u provinciju Rostov", izjavio je predstavnik Federalne službe bezbjednosti za region Rostova Vasilij Malajev, javio je Itar Tas, a prenio Rojters.

U međuvremenu, ruski graničari evakuisani su danas u 13.50 časova po moskovskom vremenu sa graničnog prelaza "Kjubiševo" nakon što je nekoliko granata palo na terotriju Rusije iz pogranične ukrajinske zone, izjavio je portparol Odsjeka za pograničnu službu juga Rusije Rajan Farkušin.

Prema njegovim riječima, u 14.25 časova po moksovskom vremenu otvorena je intezivna vatra iz lakog oružja i artiljerije sa susjednog graničnog prelaza na ukrajinskoj strani "Marinkova" i pojedine granate su pale na ruski granični prelaz.

"Niko od zaposlenih nije povrijeđen", naveo je Farkušin.

Porošenko: Zauzeli smo Lisičansk

Ukrajinske snage zauzele su Lisičansk, još jedan strateški važan grad na istoku Ukrajine, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ukrajinske snage postavile su zastavu Ukrajine na Gradskoj skupštini u Lisičansku, navedeno je u saopštenju ukrajinskog predsjedništva kasno sinoć, prenio je AFP.

Operacije ukrajinske vojske protiv ostataka proruskih aktivista u pregrađu Lisičasnka su nastavljene, dodaje se u saopštenju.

Lisičansk je grad sa 105.000 stanovnika, koji se nalazi na oko 90 kilometara shevrozapadno od uporišta proruskih snaga Luganska.

Proruski aktivisti neočekivano su napustili nekoliko ključnih gradova na istoku Ukrajine počektom mjeseca, a ukrajinske snage saopštavaju da napreduju ka Lugansku i Donjecku, gdje je uporište proruskih aktivista, za koje će se oni, kako su istakli, boriti do smrti.

Ukrajinska vojska: Napad pobunjenika i ruske artiljerije

Ukrajinska vojska saopštila je da su pobunjenici noćas izvodili napade širom istočnog dijela zemlje i da su kod jednog graničnog prelaza bili podržani artiljerijskom paljbom iz Rusije.

Ukrajinske snage pokušavaju da opkole pobunjenike tako što bi presjekle vezu s Rusijom odakle, prema navodima iz Kijeva, dolaze oružje i pojačanja. Moskva je demantovala da učestvuje u sukobu između proruskih separatista i vladinih snaga.

Ukrajinska vojska je u današnjem saopštenju navela sedam lokacija na kojima su pobunjenici napali ukrajinske vojnike, kao i dvije lokacije, medju kojima je granični prelaz, odakle su pobunjenici dobili podršku artiljerije iz Rusije.

Galerija

Bonus video: