Mjere EU

Njemački izvoznici trpe zbog sankcija prema Rusiji

Njemačke kompanije koje rade na ruskom i američkom tržištu sada moraju da provjeravaju svoje poslovanje zbog različitih sankcija EU i SAD i da stalno obraćaju pažnju na to
2 komentar(a)
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2014. 15:00h

Četvrtina njemačkih kompanija koje se bave izvozom trpe posljedice zbog sankcija koje su Evropska unija i SAD uvele Rusiji, javlja njemački radio Dojče vele.

Takvo mišljenje iznio je i šef spoljnoekonomskog odjeljenja Saveznog udruženja inudstrijskih i trgovačkih komora Njemačke (Der Deutsche Industrie und Handelskammertag, DIHK) Folker Trajer u intervjuju listu Rheinsche Post.

Prema riječima Trajera, osnovni problem je u tome što mnogi izvoznici razvijaju saradnju i sa Rusijom i sa SAD. Njemačke kompanije koje rade na ruskom i američkom tržištu sada moraju da provjeravaju svoje poslovanje zbog različitih sankcija EU i SAD i da stalno obraćaju pažnju na to.

DIHK procjenjuje da je izvoz iz Njemačke u Rusiju ove godine smanjen za četiri milijarde eura zbog ukrajinske krize, a u Ukrajinu za jednu milijardu eura, objavio je Wall Street Journal. U cjelini, ukupan obim njemačkog izvoza će se smanjiti za pola procentnog poena, dok se ranije očekivalo da poraste četiri odsto.

Nove investicije u Rusiju su zamrznute, projekti koji su bili spremni za realizaciju su odloženi, rekao je Trajer.

Zabrinutost zbog posjedica sankcija prema Rusiji i opšteg uticaja ukrajinske krize doveli su do pogoršanja povjerenja privrednika i investitora u njemačku ekonomiju. Indeks povjerenja koji obračunava institut ZEW, pada već sedam mjeseci za redom.

U julu je njegova vrijednost pala na 61,8 poena, sa junskih 67,7, dok su stručnjaci očekivali znatno manje izražen pad, na 67,4 poena.

Preporučujemo za Vas