Nema uslova za azil Snoudenu u Njemačkoj

Merkelova je izrazila sumnju da će Amerika, poslije najnovijeg slučaja obustaviti špijuniranje Njemačke
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2014. 12:46h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da u Njemačkoj ne postoje uslovi za azil za odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena.

"Na pitanje o Snoudenu odgovorila je vlada. Pretpostavke za azil ne postoje", rekla je Merkelova, prenose njemački mediji u izvještajima sa njene konferencije za štampu pred odlazak na odmor.

Mediji podsjećaju da je u američkoj aferi špijuniranja u Njemačkoj, šef CIA u Berlinu napustio zemlju, kao što je vlada u Berlinu i zahtjevala.

Američka ambasada u Berlinu je sinoć, odmah pošto je šef CIA u Berlinu napustio Njemačku, o tome obavijestila vladu Merkelove.

Amerika je, saznaju njemački mediji, prihvatila simbolično protjerivanje šefa CIA, čiji odlazak je njemačka vlada zahtjevala prije desetak dana, poslije saznanja da su jedan saradnik Njemačke obavještajne službe (BND) i jedan službenik njemačkog Ministarstva odbrane špijunirali za SAD.

Merkelova je, u vezi s tom špijunažom koja opterećuje odnose Berlina i Vašingtona, izrazila sumnju da će Amerika, poslije najnovijeg slučaja, obustaviti špijuniranje Njemačke.

"To ne mogu unaprijed da kažem, nadam se, naravno, da će se nešto promijeniti", rekla je Merkelova u tradicionalnom ljetnjem intervjuu televiziji ZDF i dodala da ona, ipak, želi da se saradnja obavještajnih službi očuva.

"Njemačka profitira od saradnje, kada se radi o terorizmu i drugim stvarima", rekla je Merkelova i kao pogrešne odbacila spekulacije o tome da je Kancelarska služba naložila njemačkim sigurnosnim službama da do daljnjeg na minimum svedu saradnju sa Amerikancima.

"Mi želimo tu partnersku saradnju, ali imamo i druge predstave, u to spada da nema međusobnog špijuniranja", rekla je Merkelova i ukazala da se tajne službe 21. vijeka moraju skoncentrisati na važne stvari, misleći, pri tom, navode mediji - na krizna žarišta u svijetu.

Ona je, takođe, odbila spkulacije o prekidanju pregovora između Evropske unije i Amerike o potisivanju ugovora o slobodnoj zoni trgovine zbog špijunske afere.

"Sporazum je u njemačkom interesu....kao izvozna nacija, mi ćemo profitirati, ako dobijemo sporazum", rekla je Merkelova.

Bonus video: