Najavljena žalba

Sud u Stokholmu: Nalog za hapšenje Asanža ostaje na snazi

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dvije bivše volonterke "Vikiliksa"
113 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 18:56h

Okružni sud u Stokholmu potvrdio je danas nalog za hapšenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža zbog navodnih krivičnih djela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja on negira.

Kako je javio Rojters, okružni sud procijenio je da je i dalje potrebno da nalog ostane na snazi, saopštila je sudija Lena Egelin.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dvije bivše volonterke "Vikiliksa", podsjeća britanska agencija.

Asanžova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

"Činjenica da istraga u predmetu traje već četiri godine a da optuženi za to vrijeme nije ispitan, predstavlja jak povod da se opozove nalog za njegovo hapšenje", naveli su advokati Tomas Olson i Per Samuelson, podsjećajući da su tražili od tužilaštva saglasnost za ispitivanje Asanža u Londonu, ali su dobijali negativan odgovor.

Dvije građanke Švedske optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Asanžovi advokati Tomas Olson i Per Samuelson (foto: Reuters)

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog djela tek poslije ispitivanja, tokom kog on može da imenuje svjedoke spremne da svjedoče u njegovu korist, navodi Itar - tas s.

Australijanac poriče svoju krivicu u potpunosti, a švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Asanža od 2010. godine.

Britanski sud 2011. godine donio je odluku o esktradiciji Asanža u Švedsku, poslije čega se on sakrio na teritoriji ambasade Ekvadora u Londonu - gdje se nalazi do danas.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Asanžov advokat Olson najavio je da će uložiti žalbu na današnju odluku Okružnog suda u Stokholmu.

Galerija

Preporučujemo za Vas