Dojče Telekom ukida 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj

Broj najavljenih otkaza manji je od 6.000 koliko je prvobitno bilo predviđeno, a dogovor je postignut nakon višenedjeljnih pregovora
64 pregleda 0 komentar(a)
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2018. 16:33h

Iz ogranka Dojče Telekoma (DT) za IT usluge T-Sistemsa su potvrdili da su sa sindikatima postigli dogovor o ukidanju 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj, u sklopu radikalne reorganizacije koja bi trebalo da im pomogne da ponovo posluju pozitivno.

Dogovor je postignut nakon višenedjeljnih pregovora, a predstavlja pomak za izvršnog direktora Adela Al-Saleha, Amerikanca koji je čelnu dužnost u T-Sistemsu preuzeo početkom godine s mandatom da radikalno preustroji to problematično poslovanje u sastavu najvećeg evropskog telekoma.

Većina će biti ukinuta do 2020.

Prema tom sporazumu, 3.765 mjesta biće ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje bude imala problema u poslovanju, dodatnih 1.200 radnih mjesta biće ugašeno 2021. godine. T-Sistems drastično će smanjiti broj predstavništava u Njemačkoj, na svega 25, sa sadašnjih 230.

Planiraju takođe smanjiti broj zaposlenih u inostranstvu, a u budućnosti će angažovati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. Tako broj zaposlenih u Indiji planiraju povećati sa sadašnjih 400 na čak 3.000.

T-Sistems trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 ljudi, podsjeća Rojters.

Prvo se tražilo 6000 otkaza

Broj najavljenih otkaza manji je od 6.000 koliko je prvobitno bio predvidio Al-Saleh od ukupno 17 hiljada zaposlenih u Njemačkoj, piše Hina.

Portparol kompanije izjavio je da je nekoliko stotina zaposlenih proteklih sedmica već otišlo iz kompanije. "Sada nema prepreka za sprovođenje otkaza", rekao je, dodajući da će prva obavještenja zaposlenima biti poslata sljedeće sedmice.

Poslovni dnevnik Handelsblat već je objavio vijest o otkazima u izdanju od ponedjeljka. Predsjednik radničkog vijeća i član nadzornog odbora Thomas Šnegans za taj je list izjavio da je sporazum o smanjenju broja zaposlenih postignut krajem avgusta nakon tri sedmice pregovora.

Al-Saleh si je dao dvije godine za zaokret u poslovanju te sedam milijardi eura vrijedne kompanije čiji se prihodi smanjuju, a marže su pod pritiskom, te koja gubi novac. On želi postupno odvratiti T-Sistems od oslanjanja na klasičan outsourcing IT usluga te iznos od 600 miliona eura ostvarenih ušteda na troškovima zaposlenih usmjeriti u prilike za rast u digitalnim i uslugama u tzv. oblaku.

Bonus video: