Komersant: Rusija zna odakle je granata došla, precizno će napasti

Rusija razmatra mogućnost selektivnih napada na Ukrajinu, kao odmazdu na granatiranja u nedjelju ruskog pograničnom grada Donjeck
11 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 12:04h

Rusija razmatra mogućnost selektivnih napada na Ukrajinu, kao odmazdu na granatiranja u nedjelju ruskog pograničnom grada Donjeck u Rostovskoj oblasti.

Ruski Komersant pozivajući se na izvor blizak Kremlju navodi da "Rusija tačno zna odakle je granatiranje stiglo" i precizirao da ne bi bilo masovnih akcija, već "preciznih napada" na položaje odakle su (Ukrajinci) pucali na Rusiju, prenosi danas Glas Rusije.

Potpredsjednik Komiteta za budžet Savjet Federacije i predstavnik Rostovske oblasti Jevgenij Bušmin je istog mišljenja da su "precizna oružja" u stanju da zaustave napade sa ukrajinske strane.

Glas Rusije podsjeća da se predgrađe pograničnog ruskog grada Donjeck, u Rostovskoj oblasti našlo, rano u nedjelju ujutro, na udaru ukrajinske vojske i milicije koja se bori za kontrolu graničnog prelaza Izvarino.

Ukrajinci su napad negirali.

Granata je ispaljena iz Ukrajine i eksplodirala je u dvorištu u ulici Baltijskaja broj 47.

U eksploziji je poginuo Andrej Šuljatiev rođen 1967. stanovnik mjesta, dok je druga granata ranila, u obližnjoj kući, ćerku i majku, 82-godišnju ženu koja je prebačena u bolnicu sa prelomima kostiju i potresom mozga.

Rusko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je juče ukrajinskog otpravnika poslova u Rusiji da uloži oštar protest zbog granatiranja ruske teritorije sa ukrajinske strane granice.

"Incident može da ima nepovratne posledice", upozorilo je rusko ministarstvo u zvaničnom saopštenju u nedelju i navodi da je provokacija "još jedan akt agresije od strane Ukrajine protiv suverene ruske teritorije i građana Ruske Federacije".

Intenzivne borbe oko Luganska

Kako navodi agencija AP, borbe su intenzivirane oko istočnog ukrajinskog grada Luganska, pošto su snage Vlade iz Kijeva pojačale ofanzivu čiji cilj je da se razbiju pobunjeničke linije i preuzmu teritorije od proruskih boraca.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su vladine trupe preuzele nekoliko sela oko Luganska koji kontrolišu pobunjenici i ponovo otvorili koridor do aerodroma.

Portparolka takozvane Narodne Rebublike Lugansk rekla je za AP da su separatistički borci napali oružani kovnoj ukrajinske vojske u selu Heorhivka, 10 kilometara od aerodroma i pritom ubili najmanje tri ukrajinska vojnika.

U posljednje dvije nedjelje snage ukrajinske vlade uspjele su da povrate polovinu teritorije koju su držali proruski borci, koje su potisli sve do njihovih uporišta oko gradova Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine.

Romodanovski: Skoro pola miliona Ukrajinaca prebjeglo u Rusiju

Skoro 500.000 Ukrajinaca prebjeglo je u Rusiju od početka konflikta u Ukrajini, dok je 130.000 njih apliciralo za duži ostanak, a 30.000 za azil.

To je izjavio šef ruske Federalne službe za migracije, Konstantin Romodanovski, prenosi danas ruska novinska agencija Interfaks.

Galerija

Bonus video: