Saradnja Crne Gore i BiH u cilju unaprijeđenja usluga raftinga

“Protokolom se uređuje saradnja između strana potpisnica u oblastima smanjenja sive ekonomije i pružanja usluga raftinga..."
0 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.07.2014. 14:36h

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) trebalo bi da potpišu Protokol o saradnji u oblasti pružanja usluga raftinga u cilju smanjenja sive ekonomije u toj oblasti.

U Predlogu protokola, koji je usvojila crnogorska Vlada, navedeno je da će dokument potpisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, polazeći od zajedničke težnje za razvijanjem međusobne saradnje u oblasti turizma, a u cilju unaprijeđenja usluga raftinga na rijeci Tari kao turističke djelatnosti u pograničnom pojasu.

Svrha Protokola je da strane potpisnice jačaju saradnju u oblasti pružanja usluga raftinga kao turističke djelatnosti, a u pravcu unaprijeđenja kvaliteta usluga i harmonizacije zakonodavnih rješenja.

“Protokolom se uređuje saradnja između strana potpisnica u oblastima smanjenja sive ekonomije i pružanja usluga raftinga, unaprijeđenje kvaliteta usluga i veći nivo bezbjednosti korisnika usluga raftinga”, navedeno je u Predlogu protokola.

Procedura izdavanja odobrenja za rad, kako se podsjeća, definisana je nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i zakonodavstvom entiteta Bosne i Hercegovine, odnosno pružaoci usluga dužni su posjedovati odobrenje za obavljanje djelatnosti nadležnog organa države u kojoj je registrovan pružalac usluge.

Potpisnice protokola razmjenjivaće podatke vezano za subjekte koji posjeduju odobrenje za rad, zatim o registraciji čamaca i licenciranim skiperima.

U cilju efikasnije kontrole, nadležni inspekcijski organi Crne Gore i BiH će u direktnoj komunikaciji dogovoriti moguće oblike saradnje.

Protokolom je predviđeno formiranje tima za unaprijeđenje kvaliteta usluga raftinga u pograničnom pojasu, čiji su zadaci analize zakonodavstva obje države,sagledavanje međunarodnih propisa i prakse, definisanje predloga za unaprijeđenje usluga raftinga kroz usaglašavanje pravnog okvira i uvođenje standarda za pružanje usluga i predlaganje aktivnosti koje mogu biti predmet prekograničnih projekata.

Protokol se zaključuje na određeno vrijeme i važiće do donošenja novog Zakona o raftingu Crne Gore.

Protokol stupa na snagu danom potpisivanja.

Bonus video: