Ukrajina negira da je granatirala Rusiju: Donjeck i Lugansk napuštaju Ukrajinci

Ukrajinske vlasti su demantovale su da su gađale rusku teritoriju, ali je Rusija ipak upozorila Kijev na posljedice
6 komentar(a)
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.07.2014. 13:03h

Jedan ruski građanin ubijen je a dvije osobe su ranjene danas kada je u grad Donjeck u ruskoj Rostovskoj oblasti pala granata sa ukrajinske strane granice, javile su ruske agencije.

Predstavnik lokalne vlasti Aleksandar Titov izjavio je da su prilikom pada granate oštećene dvije privatne kuće.

Prilikom pada granate u dvorište privatne kuće poginuo je 47-godišnji stanovnik Donjecka, naveo je Itar-Tass.

RIA Novosti navodi da je u Donjecku u Rostovskoj oblasti, sa 49.000 stanovnika, granični prelaz sa Ukrajinom Donjeck-Izvarino.

Toj agenciji je predstavnik regionalne pogranične uprave Federalne službe bezbjednosti Vasilij Malajev rekao da prelaz "Donjeck" od sinoć ne radi.

"Planirano je da jutros u devet sati obnovimo rad prelaza, ali zbog pucnjave iz Ukrajine to se nije desilo", rekao je on.

Ukrajinske vlasti su demantovale su da su gađale rusku teritoriju, ali je Rusija ipak upozorila Kijev na posljedice toga što je navodno granata iz Ukrajine pala na rusko pogranično mjesto Rostov.

"U Rusiji ocjenjujemo da je ta provokacija čin dodatne agresije Ukrajine na rusku suverenu državu i na ruske građane", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Taj događaj svjedoči o izuzetno opasnoj eskalaciji u trenutku tenzija na granici između Rusije i Ukrajine. To može izazvati nepovratne posljedice, čiju će odgovornost snositi Ukrajina", dodaje se u saopštenju.

Međutim, portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Andrij Lišenko je izjavio da "ukrajinske snage bezbjednosti nisu gađale teritoriju Ruske Federacije. Nismo pucali, nema nikave sumnje".

Rusko ministarstvo saopštilo je da je uputilo protestnu notu otpravniku poslova ukrajinske ambasade u Moskvi. Ukrajina je svog ambasadore opozvala još marta ove godine, kada je Rusija anektirala Krim.

Donjeck i Lugansk: Ukrajinci odlaze

Nekoliko hiljada Ukrajinaca napušta Donjeck i Lugansk u strahu od novih sukoba između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih aktivista.

Ukrajinske snage bombardovale su sinoć nekoliko baza proruskih aktivista u regionima Donjecka i Luganska, a u proteklih 48 sati poginulo je najmanje 30 osoba.

Prema podacima ukrajinskih vlasti, uništene su tri baze pobunjenika - dvije udaljene oko 50 kilometara sjeverno od Donjecka i jedna zapadno od Luganska.

Premda je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko poslije toga izjavio da nije želeo intervenciju teške artiljerije i vazduhoplovstva kako bi poštedio civile, nekoliko hiljada porodica napušta Donjeck i Lugansk, prenosi Frans pres sa lica mjesta.

Porošenko je otkazao ranije predviđeno putovanje u Brazil, na finale Svjetskog fudbalskog prvenstva, a njegova pres služba je saopštila da je razlog tome teška situacija u zemlji.

Bonus video: