Sarkozi pred novom aferom

"Pomoći ću mu... učiniću da ga postave", kaže Sarkozi, dodajući: "Ići ću u Monako i srešću se s princom (Albertom)"
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2014. 15:56h

List "Mond" je danas objavio izvode iz prisluškivanih razgovora bivšeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, koji ga dalje diskredituju.

Nikola Sarkozi, koji je prije dvije nedjelje optužen za korupciju u vezi s predsjedničkom kampanjom 2007. godine, i to nazvao "grotesknom namještaljkom", našao se na udaru novih sumnji zbog izvoda iz prisluškivanih razgovora koje je danas objavio dnevni list "Mond".

Naime, iz objavljenog ispada da je Sarkozi lobirao za zapošljavanje sudije Žilbera Azibera u Monaku, što je bila protivusluga za sudijinu pomoć u jednoj od šest afera u vezi s mitom i nelegalnim finansiranjem za koje je optuživan bivši predsjednik, prenosi AFP.

U razgovoru iz februara ove godine, sa svojim dugogodišnjim advokatom, Sarkozi je navodno rekao: "Pomoći ću mu... učiniću da ga postave", dodajući "zovi ga danas i reci da ću to da sredim. Ići ću u Monako i srešću se s princom (Albertom)".

Razgovor je, inače, obavljen preko mobilnog telefona koji je Sarkozi kupio koristeći lažno ime.

Sudija Aziber, koji je optužen za nelegalno prenošenje informacije o skandalu vezanom za finansiranje političara od strane milijarderke Lilijane Betankur (nasljednice kozmetičke firme L'Oreal), nije dobio željeni posao u Monaku, kneževini u velikoj mjeri zavisnoj od Francuske.

"Mond" je objavio izvod i iz jednog drugog Sarkozijevog razgovora s advokatom, u kojem bivši predsjednik traži od njega da sudiju Azibera obavijesti kako će se on (Sarkozi) sastati s državnim ministrom Monaka Mišelom Rožeom i kako će informisati sudiju o ishodu tog susreta.

Prema pisanju "Monda", Sarkozi je vjerovatno otkrio da se njegov "tajni" mobilni prisluškuje pa možda na kraju nije ni tražio da Aziber dobije namještenje u Monaku.

Po francuskom zakonu, obećavati nekom javnu funkciju kao uslugu predstavlja krivično djelo, bez obzira da li je to obećanje ispunjeno ili ne.

Bonus video: