Na meti džihadiste Ajfelova kula i muzej Luvr

Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio sa višim članom Al-Kaide u islamskom Magrebu (AQIM)
74 pregleda 0 komentar(a)
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2014. 10:25h

Ajfelova kula i muzej Luvr bili su među metama francuskog džihadiste, 29-godišnjeg mesara alžirskog porijekla Alija M, prenosi France 24.

Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio sa višim članom Al-Kaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Oni su komunicirali godinu dana, a poruke su dešifrovane nakon što su mesara, oca dvoje djece iz južne regije Voklis, uhapsili francuski obavještajci u maju prošle godine.

Dokumenta otkrivaju da je Ali M. u aprilu 2013. godine zamoljen da da predloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Narednog dana je poslao poduži e-mail u kome je detaljno iznio svoj plan.

"Mete bi trebalo da budu prosječni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mjestima kao što su barovi i noćni klubovi", napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Ajfelov toranj i Luvr u centru Pariza, ali je naglasio da bi trebalo izbjegavati tržne centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već skoro godinu dana u pritvoru. Francuska obavještajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, ali njegov advokat Dafn Pugliesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su AQIM-ovci lako indoktrinirali.

"Hapšenje je za njega bilo olakšanje", rekao je.

Bonus video: