Podignuta optužnica

Švajcarski bankar radio za Vikiliks

Elmer je nakon hapšenja rekao da diskovi ne sadrže tajne podatke već da je jednostavno htio da napravi simboličan potez
0 komentar(a)
Bern, Foto: Shutterstock
Bern, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2014. 20:07h

Nekadašnji švajcarski bankar optužen je da je prekršio zakon o tajnosti podataka švajcarske banke dajući povjerljive podatke "Vikiliksu" i njemačkim vlastima.

Rudolf Elmer se nalazi pod istragom otkako je uhapšen 2011. godine nakon što je javno predao dva CD-a osnivaču internet sajta "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, prenio je AFP.

Elmer je nekoliko mjeseci nakon hapšenja rekao da diskovi ne sadrže tajne podatke već da je jednostavno htio da napravi simboličan potez.

Elmer je "Vikiliksu" ustupio podatke o 2.000 vlasnika ofšor bankarskih računa, a na sudu je priznao da je poslao povjerljive bankarske podatke poreskim vlastima, medijima i kasnije "Vikiliksu".

Nakon toga je izjavio da je želio da svijet zna istinu o novcu skrivenom na of-šor računima i izbjegavanju plaćanja poreza.

Ti podaci se odnose na period od 1990. do 2009. godine i tiču se firmi i pojedinaca iz mnogih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Njemačku.

Elmer je izjavio na konferenciji za novinare da se radi o informacijama o tri različite banke i 40 političara.

On je radio u švajcarskoj banci Julius Baer, a otpušten je 2002. godine. I ranije je dostavljao informacije "Vikiliksu" o Julius Baer ofšor operacijama na Kajmanskim ostrvima.

Preporučujemo za Vas