Kijev: Protesti na Majdanu, četiri osobe ranjene

Njihovo prisustvo na centralnom gradskom trgu predstavlja veliki problem za gradske vlasti
7 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2014. 09:50h

Četiri osobe ranjene su u Kijevu, na centralnom trgu Majdanu gdje se i dalje okupljaju pripadnici "grupa za samoodobranu".

Ranjenici koji su u bolnici, žrtve su sukoba grupa prošle noći, navela je policija, koja je dodala da je u toku istraga.

Trg Majdan bio je centar višemjesečnih demonstracija koje su u Ukrajini počele krajem prošle godine, kada je bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.

Mada je Janukovič svrgnut, a na vlasti je nova, proevropska vlada, na Majdanu se još okupljanju pripadnici "grupa za samodobranu".

Njihovo prisustvo na centralnom gradskom trgu predstavlja veliki problem za gradske vlasti, na čijem je čelu bivši bokser Vitalij Kličko, navodi agencija Frans pres.

Od separatista preuzeti gradovi Artjomivsk i Druživka

Ukrajinska vlada je saopštila da je njena vojska preuzela kontrolu nad još dva grada, Artjomivskim i Družkivkom, koji su do skoro bili u rukama proruskih snaga.

Na sajtu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka je objavljeno da je u ta dva grada istaknuta ukrajinska zastava, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Ukrajinski vojnici u Slavjansku (foto: Reuters)

Dva dana ranije ukrajinske snage su preuzele i jedno od glavnih uporišta proruskih snaga, Slavjansk.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva Dejvid Stern je ocenio da se Artjomivsk i Družkivka ne smatraju strateški tako važnima kao Slavjansk, ali njihovo preuzimanje ukazuje da su ukrajinske snage sada u naletu.

Uprkos gubicima u ljudstvu i opremi, proruske snage i dalje drže regionalne prijestonice Donjeck i Lugansk, kao i druga ključna područja.

Viši zvaničnik ukrajinskih bezbjednosnih snaga Mihajlo Koval je, medjutim, najavio da će Lugansk i Donjeck biti stavljeni pod opsadu dok se proruske snage ne predaju.

"Postoji strateški plan, koji je već odobren. Ti gradovi će se naći pod kompletnom blokadom. Te mjere će rezultovati time što će separatisti, ili da ih nazovem banditima, morati da polože oružje", naveo je Koval.

Kontakt grupa se založila za mirno rješenje

Trilateralna kontakt grupa predstavnika Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) razgovarala je u Kijevu o situaciji na istoku Ukrajine i naglasila potrebu za hitnim rješenjem krize.

"Na osnovu mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i zajedničke deklaracije ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, usvojene u Berlinu 2. jula, Kontakt grupa je ukazala na važnost konkretnog napretka ka mirnom rješenju krize", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kontakt grupa smatra da sledeća runda konsultacija treba da bude održana bez odlaganja i poziva sve strane da sledeći sastanak održe što prije.

Galerija

Bonus video: