Poginulo najmanje devet pripadnika snaga za antiterorističke operacije

Porošenko je predložio da se kontakt grupa za ukrajinsku krizu sastane u subotu
6 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 16:35h

Najmanje devet pripadnika ukrajinskih Snaga za antiteroristicke operacije (ATO) poginulo je danas, dok je 13 ranjeno, objavio je ATO na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema ovom izvještaju, od početka antoterorističke operacije na istoku Ukrajine, poginulo je 197 ukrajinskih vojnika, prenijela je agencija Ukrinform.

U međuvremenu, agencija RIA Novosti objavila je saopštenje lokalnih vlasti da je najmanje dvoje stanovnika Luganska ubijeno, dok je osmoro ranjeno, kada je ukrajinska vojska granatirala stambeni dio grada.

U jučerašnjem napadu na stambenu četvrt Luganska uništena je zgrada Klinike za onkologiju i jedna škola, dodaje se u saopstenju.

Oko 5.000 stanovnika ostalo je bez struje, jer je u napadima uništena i gradska električna podstanica.

Lokalane snage odbrane saopštavaju da ukrajinska vojska i sada bombarduje grad Slavjansk u regionu Donjeck, koji je tokom noći bio pad stalnim udarima haubica.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenij Avakov rekao je i da se trenutno vode borbe kod Nikolajevke u neposrednoj blizini Slavjanska.

Prema riječima svjedoka, bombardovan je i susjedni Kramatorsk, gdje je srušena zgrada posljednjeg lokalnog lista koji je još radio, "Tehnopolisa".

"Na svu sreću, žrtava nije bilo", saopštilo je uredništvo lista, dodajući da u zgradi u trenutku napada nije bilo nikog, zbog nestanka struje.

List navodi i da neko vrijeme neće izlaziti.

Pucnjava se juče i danas mogla čuti i u selima Piski i Karlivka, u blizini Donjecka.

Ukrajinska agencija UNN prenijela je saopštenje Donjecke oblasne administracije da su nastavljena borbena dejstva u Kramatorsku, Slavjansku, Artjomovskom, Marjinskom, Slavjanskom i Jasinovatskom rejonu.

Istovremeno, proruske snage samoproklamovane Luganske Narodne Republike (LNR) tvrde da je za protekla tri dana ubijeno 125 pripadnika ukrajinskih snaga, prenijela je RIA Novosti.

Predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko saopštio je juče na brifingu da je tokom izvođenja "antiterorističke operacije" poginulo do jučerašnjeg dana 197 ukrjinskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prekinuo je u utorak desetodnevno primirje na istoku zemlje, ukrajinska Nacionalna garda obnovila je vojnu operaciju koju su vlasti u Kijevu pokrenule sredinom aprila, kako bi zaustavile nezavisni pokret.

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck poručile su da su voljne da nastave konsultacije s ukrajinskim vlastima kako bi obuzdale krizu u zemlji.

Povodom pogoršanja situacije na istoku Ukrajine, ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas ponovo Kijev da prestane da granatira civilne objekte i stambene četvrti i da počne da razmišlja o očuvanju života običnih građana.

U saopštenju ministarstva se navodi da su ukrajinske vojne snage pojačale svoje borbene operacije što je rezultiralo žrtvama i uništavanjem zgrada, prenijela je ruska agencija Itar-tas.

Ministarstvo je navelo da, u međuvremenu, Kijev nastoji da riješi probleme jedino silom, putem ultimatuma i novim zahtjevima suprotnim deklaraciji iz Berlina od 2. jula, koju su donijeli ministri spoljnih poslova Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

Sve to, navodi ministarstvo, vodi samo ka novom krvoproliću i novim žrtvama.

Parubij: Obaraćemo ruske helikoptere ako naruše naš vazdušni prostor

Ukrajina će obarati ruske helikoptere u slučaju da povrijede ukrajinski vazdušni prostor, izjavio sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine.

Navodno su ranije ukrajinski graničari registrovali takve slučajeve, prenosi Itar-Tas.

Andrej Parubij je, takođe, rekao da ukrajinska avijacija leti duž granice sa Rusijom i Bjelorusijom, kako bi odredila gdje i koliko snaga Rusije je tamo raspoređeno, kao i da bi odredila koliko opasan može biti pravac ukrajinsko-bjeloruske granice.

Parubij nije isključio mogućnost uvođenja vanredne situacije na istoku zemlje u skorije vrijeme, navodeći da je SNBO već pripremio takav dokument.

Parubij tvrdi da je od početka "antiterorističke operacije" u Donjeckoj i Luganskoj oblasti oslobođeno je 17 naselja i da sada Kijev kontroliše 23 od 36 rejona - 13 od 18 u Donjeckoj a 10 od 18 u Luganskoj oblasti, prenio je Ukrinform.

Strelkov: Slovjansk će biti uništen kroz dvije nedjelje

Ministar odbrane takozvane Republike Donjeck Igor Strelkov izjavio je danas da će Slovjansk, na istoku Ukrajine, biti uništen u roku od dvije nedjelje ako Rusija ne interveniše da se uspostavi primirje ili ne pomogne svojim vojnim snagama.

"Ako Rusija ne uspije da dogovori primirje sa ukrajinskim snagama, ili ne interveniše svojim vojnim snagama za nas, za ruski narod koji živi ovdje, mi ćemo biti uništeni", rekao je Strelkov u intervjuu za ruski informativni sajt Lajfnjuz.

"To će se desiti za nedjelju, najviše dvije. Slovjansk će biti uništen prvi, sa svim stanovništvom", dodao je Strelkov, za koga ukrajinske bezbjednosne snage tvrde da je pukovnik ruske vojne obavještajne službe.

On je rekao i da Rusija ne želi da pomogne proruskim snagama u Ukrajini kako bi ponovo bili sjedinjeni sa "svojom narodom, svojom velikom ruskom porodicom".

"Teško je shvatiti da poslije tri mjeseca, skoro tri mjeseca koliko smo u Slovjansku, od kako smo došli da pomognemo lokalnom stanovništvu da odbrani svoja prava... nismo dobili gotovo nikakvu pomoć", dodao je Strelkov.

Slovjansk, sa oko 11.000 stanovnika, poprište je gotovo svakodnevnih sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

"Nastavićemo da se borimo, ali zaista nam je potrebna pomoć", dodao je Strelkov.

Porošenko za subotu predložio sastanak kontakt grupe

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je da se kontakt grupa za ukrajinsku krizu, u kojoj će biti predstavnici njegove zemlje, Rusije, OEBS-a, i uz učešće proruskih pobunjenika, sastane u subotu, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

U telefonskom razgovoru sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, Porošenko je predložio mjesto i vrijeme tog sastanka, a čeka se pristanak druge strane, dodaje se.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske pozvali su u srijedu, poslije razgovora u Berlinu, da se do subote organizuje sastanak kontakt grupe u pokušaju smirivanja situacije u Ukrajini.

Petro Porošenko, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus su u zajedničkom saopštenju pozvali da se "održi sastanak Kontakt grupe do 5. jula sa ciljem postizanja zajedničkog i bezuslovnog sporazuma o trajnom prekidu vatre" na istoku Ukrajine.

Galerija

Bonus video: