Spor između Helmuta Kola i njegove CDU?

Spor je izbio pošto je Kol zatražio da mu se iz fondacije "Konrad Adenauer" vrati više stotina akata, navodno, za potrebe memoara
0 komentar(a)
Helmut Kol, Margaret Tačer, Foto: Reuters
Helmut Kol, Margaret Tačer, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2014. 14:42h

Između bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kola (84) i njegove Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju danas vodi Angela Merkel, nazire se svađa, piše njemačka štampa.

Kako se navodi, škripi oko političke zaostavštine "kancelara-ujedinitelja", nakon što je Kol zatražio da mu se iz fondacije "Konrad Adenauer" vrati više stotina akata, navodno, za potrebe sastavljanja memoara.

U CDU, međutim, kruže priče, prenose mediji, kako Kolova druga žena, nekoliko decenija mlađa Majke Kol-Rihter (50), želi da posjeduje arhiv.

Riječ je o oko 400 dokumenata, koje je Kol, po povlačenju iz kancelarske službe 1998. godine, predao fondaciji "Konrad Adenauer", piše politički magazin "Špigl" u najnovijem izdanju.

Kol je svoj zahtjev obrazložio time da želi da završi četvrti tom svojih memoara i da mu je zbog toga potrebno tih oko 400 dokumenata, među kojima su brojni nacrti njegovih govora sa korekturama kao i pisma svjetskih političara.

"Kol je, naravno, više od jedne privatne ličnosti. Zbog toga javnost ima pravo na njegovo političko nasljeđe", citira "Špigl" predsjedvajućeg ove fondacije, Bernarda Fogela, a mediji pišu da su Kolovi sinovi distancirani od svoje maćehe.

Privatni životi njemačkih političara, aktuelnih ali i onih koji više nisu na najistaknutijim državnim funkcijama, poput bivšeg kancelara Gerharda Šredera ili šefa diplomatije Joške Fišera, poznatim po tome što su uvijek bili okruženi mladim i lijepim ženama i što iza sebe imaju po nekoliko brakova, pobuđuju uvijek veliku znatiželju javnosti.

Kol se 2008. godine oženio Rihterovom, što je tada za mnoge bila "vijest dana", ali za upućene, pisala je štampa, nije to bila ni vijest ni iznenađenje, jer niko ozbiljno ne može ni zamisliti da bi Kol, konzervativac iz "stare garde", mogao, a da ne oženi svoju dugogodišnju prijateljicu.

Za Rihterovu, već nekoliko godina Kolovu suprugu, kaže se da je diplomirani ekonomista po struci, ali je radila i kao novinar. Ona je bila zaposlena u Ministarstvu privrede.

Kolova prva žena, koja je patila od teške bolesti - alergije na svjetlost - i dane provodila u zamračenim sobama, izlazeći samo kad padne mrak, umrla je 2001. godine od prevelike doze ljekova.

Kol nije ni prvi ni posljednji njemački političar koji pored sebe ima mladu ženu.

I prvi njemački kancelar Konrad Adenauer imao je ženu, drugu po redu, koja je bila od njega mlađa 20 godina. I supruga bivšeg kancelara Gerharda Šredera je, takođe, znatno mlađa od njega, kao i bivšeg šefa diplomatije Joške Fišera.

I "građanin svijeta", čuveni Vili Brant, bivši kancelar, sa 70 godina se oženio skoro duplo mlađom Brigite Zebaher.

Bonus video: