EK razmatra mjere protiv Italije

Naš je utisak da Italija, ali i dio drugih zemalja članica, ne objašnjava dovoljno jasno ljudima da ako žele azil, moraju da ostave digitalne otiske prstiju, rekli su iz Brisela
0 komentar(a)
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2014. 11:05h

Evropska komisija (EK) će razmotriti eventualne mjere protiv Italije zato što je propustila da registruje izbjeglice koji prelaze preko njene teritorije.

"Naš je utisak da Italija, ali i dio drugih zemalja članica, ne objašnjava dovoljno jasno ljudima da ako žele azil, moraju da ostave digitalne otiske prstiju", rekla je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstremova švedskom dnevniku Dagens niheter.

List piše i da je komesarka rekla da Brisel ispituje kršenja Konvencije iz Dablina koja nalaže azilantima da podnesu zahtjev za azil u zemlji EU u koju prvo udju.

Prema listu, Malmstremova "ne isključuje mogućnost da Komisija tuži Italiju pred Sudom pravde EU".

Italijani "moraju da poštuju zakon, a mi nastojimo im pomognemo u situaciji kada u kratkom vremenskom roku prime 40 do 50 hiljada ljudi", objasnila je Malmstremova.

Švedski ministar za imitraciju Tobijas Bilstrem podsjetio je da je devet zemalja EU primilo 90 odsto izbeglica i ocijenio da je "jasno da više članica EU mora da se uključi".

Švedska je, zajedno sa Njemačkom i Velikom Britanijom, jedna od zemalja u koje dolazi najviše izbjeglica. U prvih šest mjeseci godine, azil je zatražilo 31.900 ljudi od kojih je više od trećine Sirijaca.

Bonus video: