UNESCO štiti još dva lokaliteta u Turskoj

To su Džumalikizik i Bursa, kao "oblast nicanja Osmanskog carstva", i Pergam u Izmiru, kao "oblast bogatog kulturnog pejzaža"
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 14:41h

Dva lokaliteta iz Turske dodata su na UNESCO-vu listu svjetske baštine, odlučeno je na 38. sastanku Komiteta za svjetsku baštinu, održanom u Nacionalnom Kongresnom Centru Katara.

To su Džumalikizik i Bursa, kao "oblast nicanja Osmanskog carstva", i Pergam u Izmiru, kao "oblast bogatog kulturnog pejzaža".

Bursa i Džumalikizlik sa svojom razvijenom kulturom trgovine i kontinuiranim načinom ruralnog života u blizini grada, predstavljaju odličan primjer Osmanskog načina života.

Bursa, koja je bila prva prijestonica Osmanske države, i u kojoj se nalaze mnoga istorijska dijela iz perioda osnivanja carstva, ističe se svojom privredom i prirodnim ljepotama. Džumalikizlik, selo u blizini Burse, privlači pažnju sa svojom 700 godišnjom istorijom i netaknutom rezidencijalnom strukturom koja seže od Osmanskog perioda do danas.

Unos "Džumalikizik i Bursa - rađanje Osmanskog carstva" na listu svjetske baštine se sastoji od 6 komponenata: oblast hanova sa Orhangazi kulom i okolinom, Hudavendigar kula (Murat I), Bajazitova kula (Bajazit I), Zelena kula (Mehmed I), Muradije kula (Murat II) i Džumalikizik selo.

Pergam u Izmiru je još jedno mjesto koje je upisano na listu svjetske baštine. Pergam, koji svojom kulturnim nasljeđem i bogatsvom otvara vrata istorije grada Izmira, u antičkom dobu pominje se kao Pergamon, i smatra se jednim od najvažnijih kulturnih i umjetničkih centara antičkog perioda

Pergam, u kojem je osnovana jedna od najvećih biblioteka antičkog perioda, zauzeo je mjesto na listi u kategoriji kulturnih pejzaža. Sadrži slojeve koji pripadaju periodu antike, rimskog carstva, vizantije i osmanskog carstva se sastoji iz 9 komponenata: Akropolj, 7 pogrebnih humki i lokalitet Kibele.

Džumalikizlik (Foto: Darwinek / Wikimedia Commons)

Prema UNESCO-vom Ugovoru o zaštiti prirodne i kulturne baštine, koju je 1972. prihvatilo i ratifikovalo 186 zemalja, na listi svjetske baštine iz Turske do danas se nalazilo: Arheološko nalazište Troje, grad Šafranbolu, Velika džamija i bolnica u Divrigiju, Hatuša - Hetitska prestonica, istorijske četvrti Istanbula, Nemrut planina, Neolitsko nalazište Čatalhojuk, Selimije džamija i okolni kompleks, Ksantos - Letoon, Goreme nacionalni park i kamene formacije u Kapadokiji, Hijerapolis - Pamukkale.

Ovoj listi, na kojoj se nalazi 11 lokaliteta iz Turske pridodati su još Bursa i Pergam, tako da se broj lokaliteta iz Turske na UNESCO-voj listi svjetske baštine popeo na 13.

Iz Turske, koja posjeduje jedinstvena istorijska i kulturna bogatstava, na tentativnoj UNESCO listi svjetske kulturne baštine od 52 upisa, 2 su mješovita (kulturno/prirodni) 1 prirodni i 49 kulturni.

Galerija

Bonus video: