Sarkoziju prijeti 10 godina zatvora

Optužba za "aktivnu korupciju" bi mogla da mu donese i kaznu u trajanju do 10 godina zatvora
109 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2014. 12:30h

Nakon što je juče odveden u pritvor po optužbi za korupciju, danas je protiv bivšeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija pokrenuta i zvanična istraga.

Ukoliko Sarkozi bude osuđen za "trgovinu uticajem", prijeti mu pet godina zatvora i kazna od 500.000 eura, a optužba za "aktivnu korupciju" bi mogla da mu donese kaznu u trajanju do 10 godina zatvora.

U slučaju da bude osuđen, Sarkoziju bi takođe, prema francuskom zakonu, mogla da bude izrečena i dodatna kazna koja predviđa zabranu obavljanja javne dužnosti ili profesije ili, pak, isključenje sa izbornih lista na ograničeni period.

Bivši predsjednik Francuske, po svemu sudeći, nije stigao ni da doručkuje pošto je juče u pratnji agenata obukao sako na brzinu i u pola osam ujutru bio u limuzini sa zatamnjenim staklima koja ga je odvela u prostorije kriminalističke policije. On je nakon 15 sati ispitivanja, pušten jutros iz policije.

Sarkozi je pozvan u Nanter i zadržan je radi ispitivanja - naveo je neimenovani izvor za Reuters.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na "ozbiljne i dosljedne dokaze", piše Reuters pozivajući se na pravosudne izvore.

Potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima 2017. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, zbog čega bi mogao da bude osuđen na zatvor od pet godina i novčanu kaznu od 500.000 eura. On je prošle godine zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je od najbogatije Francuskinje Lilijan Betankur uzeo 150.000 eura za kampanju, manipulišući mentalno slabom milijarderkom.

Ovo je prvo hapšenje nekog bivšeg predsjednika u istoriji francuske države, a Sarkoziju je sudija odmah odredio 24-časovni pritvor uz mogućnost produženja za još jedan dan.

Antikorupcijski istražitelji su prekjuče saslušali advokata Tjerija Erzoga i generalne zastupnike Kasacionog suda Žilbera Azibera i Patrika Sasua u okviru istrage o „trgovini uticajem“ i „kršenju tajnosti istrage“, što podrazumijeva kaznu od deset godina zatvora.

Uz tri glavna pravca istrage (vidi okvir), jedna od najozbiljnijih optužbi je ona da je 1995. godine za potrebe predsjedničke kampanje Eduara Baladira obezbijedio novac od provizije iz prodaje tri podmornice pakistanskoj vojsci.

Sarkozi uzeo 50 miliona eura od Gadafija?

Bivši francuski predsjednik Nikolas Sarkozi na meti je istrage u vezi sa navodima da je od pokojnog libijskog vodje Moamera Gadafija uzeo 50 miliona eura ilegalnih sredstava za predizbornu kampanju, navode francuski zvaničnici.

Francuski premijer Manuel Vals kaže da su navodi protiv Sarkozija ozbiljni i da se istraga vodi nezavisno od socijalističke vlade koja je porazila Sarkozijevu desnicu na izborima 2012. godine.

"Niko nije iznad zakona", rekao je Vals u sredu televiziji BFM.

Bivši premijer francuske Alan Žipe, iz Sarkozijeve političke stranke, poručio je da će "Sarkozijeva odbrana pokazati da je on nevin, nadam se".

Francuski dnevnik Mond navodi da je ispitivanje fokusirano na to da li su Sarkozi i njegov advokat dobijali informacije o istrazi od prijatelja u sudu.

Bonus video: