optužbe za korupciju

Sarkozi i zvanično pod istragom

Narednih pet godina Nikola Sarkozi bi umjesto povratka u Jelisejsku palatu mogao da provede iza rešetaka
2 komentar(a)
Nikola sarkozi, Foto: Reuters
Nikola sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2014. 07:08h

Nakon što je juče odveden u pritvor po optužbi za korupciju, danas je protiv bivšeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija pokrenuta i zvanična istraga.

Narednih pet godina Nikola Sarkozi bi umjesto povratka u Jelisejsku palatu mogao da provede iza rešetaka.

Bivši predsjednik Francuske, po svemu sudeći, nije stigao ni da doručkuje pošto je juče u pratnji agenata obukao sako na brzinu i u pola osam ujutru bio u limuzini sa zatamnjenim staklima koja ga je odvela u prostorije kriminalističke policije. On je nakon 15 sati ispitivanja, pušten jutros iz policije.

Sarkozi je pozvan u Nanter i zadržan je radi ispitivanja - naveo je neimenovani izvor za Rojters.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na "ozbiljne i dosljedne dokaze", piše Rojters pozivajući se na pravosudne izvore.

Potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima 2017. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, zbog čega bi mogao da bude osuđen na zatvor od pet godina i novčanu kaznu od 500.000 eura. On je prošle godine zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je od najbogatije Francuskinje Lilijan Betankur uzeo 150.000 eura za kampanju, manipulišući mentalno slabom milijarderkom.

Ovo je prvo hapšenje nekog bivšeg predsjednika u istoriji francuske države, a Sarkoziju je sudija odmah odredio 24-časovni pritvor uz mogućnost produženja za još jedan dan.

Antikorupcijski istražitelji su prekjuče saslušali advokata Tjerija Erzoga i generalne zastupnike Kasacionog suda Žilbera Azibera i Patrika Sasua u okviru istrage o „trgovini uticajem“ i „kršenju tajnosti istrage“, što podrazumijeva kaznu od deset godina zatvora.

Uz tri glavna pravca istrage, jedna od najozbiljnijih optužbi je ona da je 1995. godine za potrebe predsjedničke kampanje Eduara Baladira obezbijedio novac od provizije iz prodaje tri podmornice pakistanskoj vojsci.

Tri grijeha

Istražitelji sumnjaju da je Sarkozi dok je bio predsjednik, uz pomoć advokata Erzoga pokušao da od sudije Azibera izvuče insajderske informacije vezane za „aferu Betankur“ (u kojoj je osumnjičen da je nelegalno prikupio 150.000 eura) i tako utiče na tok suđenja.

Istražitelji su takođe radili na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Treći pravac istrage protiv Sarkozija odnosi se na njegove veze sa kontroverznim tajkunom Bernarom Tapijem, koji ga je podržao 2007, a zauzvrat dobio 400 miliona eura naredne godine u čudnom slučaju odštete od banke „Kredi lione“, u kojoj je francuska država glavni dioničar.

Širaku uslovna kazna

Žak Širak, Sarkozijev prethodnik na funkciji šefa države, krajem 2011. je proglašen krivim za proneveru državnog novca i uslovno je osuđen na dvije godine zatvora.