Zabranjeno u Rusiji: Oštre kazne za psovanje

Pozorišta neće moći da prikazuju predstave sa psovkama, a kazna za nepoštovanje ovih propisa je 50.000 rubalja (1.500 dolara) za svaki pojedinačan prekršaj
98 pregleda 11 komentar(a)
Psovke, psovanje, Foto: Shutterstock
Psovke, psovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2014. 20:04h

U Rusiji je danas stupila na snagu zabrana korišćenja psovki u filmovima, pozorišnim komadima i knjigama, u skladu sa zakonom koji je usvojen u maju ove godine, čija je suština "zaštita i razvoj ruske lingvističke kulture", saopšteno je iz Kremlja.

Filmovi koji sadrže psovke i nepristojno izražavanje biće zabranjeni, a knjige sa sličnim sadržajem moraće da se prodaju u zapečaćenim pakovanjima na kojima će biti odgovarajuće upozorenje.

Pozorišta neće moći da prikazuju predstave sa psovkama, a kazna za nepoštovanje ovih propisa je 50.000 rubalja (1.500 dolara) za svaki pojedinačan prekršaj.

Ruski mediji javili su da će policija uz pomoć posebnog softvera "swear-bot" vrijednog 25 miliona rubalja (oko 730.000 dolara) tragati za psovkama na internetu.

Očekuje se da će to biti problem za sistem, jer su Rusi poznati kao veoma kreativni i inventivni kada je reč o psovkama.

U ruskom rečniku psovki postoji 1.200 različitih izraza samo za muški polni organ.

Restrikcija za psovke i nepristojno izražavanje odnosiće se i na blogere i nedržavne medije.

Bonus video: