Formiraće međunarodnu grupu za rješavanje ukrajinske krize

Kako se navodi, članovi te grupe će pored ruskih i ukrajinskih parlamentaraca biti i parlamentarci ostalih zemalja članica OEBS
70 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2014. 17:36h

Ruska i ukrajinska delegacija dogovorile su danas u Bakuu formiranje posebne međunarodne parlamentarne grupe, koja će se baviti nizom važnih pitanja, sa ciljem deeskalacije situacije u kriznim područjima Ukrajine.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić tokom Godišnjeg zasijedanja te organizacije, koje se održava u Bakuu, organizovao je drugi susret ruske i ukrajinske parlamentarne delegacije na temu ukrajinske krize.

“Nakon prvog susreta odžanog u Beču, takođe na inicijativu Krivokapića, na sastanku održanom u Bakuu ruska i ukrajinska delegacija su dogovorili formiranje posebne međunarodne parlamentarne grupe koja će se baviti nizom važnih pitanja sa ciljem deeskalacije situacije u kriznim područjima Ukrajine”, kaže se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Kako se navodi, članovi te grupe će pored ruskih i ukrajinskih parlamentaraca biti i parlamentarci ostalih zemalja članica OEBS.

“Pored rada u okviru ove grupe parlamantarci dvije zemlje će nastaviti bilateralni dijalog u okviru svojih delagacija u PS OEBS. Krivokapić je naglasio da je postignuti dogovor uspjeh parlamentarne diplomatije u okviru PS OEBS koji istovremeno predstavlja pokazatelj parlamentarne političke zrelosti u bavljenju tako osjetljivim pitanjem kakva je ukrajinske kriza”, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je u okviru plenarnog zasijedanja PS OEBS otvorio specijalnu debatu posvećenu ukrajinskoj krizi.

Govoreći o važnosti parlamentarne diplomatije na rješavanju teških bezbjednosnih pitanja on je istakao zadovoljstvo što je PS pokazala posvećenost i odgovornost da se bavi problemima, a ne samo da govori o njima.

“Pokazali smo da OEBS familija i u ovako teškim periodima veoma drži do saradnje, kao principa koji predstavlja noseći stub naše organizacije”. Parlamentarci su dokazali političku mudrost i spremnost na preuzimanje rizika. Građani su nas birali da uzimanjem krize na naša pleća, bude manje krize u njihovim životima”, kazao je Krivokapić.

Bonus video: