ljudska prava

Evropski sud podržao francusku zabranu nošenja nikaba

Sud je presudio da zabrana "nije izražajno zasnovana na vjerskoj konotaciji odjeće"
5 komentar(a)
burka, nikaba, Foto: Shutterstock
burka, nikaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2014. 12:35h

Evropski sud za ljudska prava podržao je u utorak zabranu francuskog suda nošenja muslimanskog zara koji prekriva kompletno lice - nikaba.

Slučaj je pokrenula 24-godišnja Francuskinja, koja je tvrdila da je zabrana nošenja vela u javnosti prekršila njenu slobodu vjere i izražavanja, prenosi BBC.

Francuski zakon navodi da niko u javnosti ne može nositi odjeću koja pokriva lice. Kazna za kršenje tog zakona je globa od 150 eura.

Zakon je stupio na snagu u 2010. godini u vrijeme vladavine konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sud je presudio da zabrana "nije izražajno zasnovana na vjerskoj konotaciji odjeće nego, isključivo na činjenici da ona pokriva lice".

U saopštenju suda se navodi da je presuda takođe "uzela u obzir zapažanje države da lice igra značajnu ulogu u društvenoj interakciji".

"Sud je takođe bio u stanju da uvidi stav koji možda pojedinci ne žele uvidjeti, da na mjestima otvorenim za sviju, takve prakse ili stavovi suštinski dovode u pitanje mogućnost otvorenih međuljudskih odnosa, koji, po uvriježenom mišljenju, formiraju neotuđivi element zajedničkog života unutar društva".

Preporučujemo za Vas