Ukrajinci zauzeli prelaz u Lugansku

Jednostrano primirje u Ukrajini je isteklo, a za cilj je imalo da pruži separatistima šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces
11 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 17:16h

Petro Porošenko izjavio da su ukrajinski vojnici i graničari preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom u Lugansku, koji su prethodno zauzeli proruski pobunjenici

Predsjednik Ukrajine je čestitao ukrajinskim vojnicima i graničarima, a kontrolni punkt sada ponovo normalno funkcioniše, navedeno je u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Predsjedništvo ne navodi da li je tokom preuzimanja graničnog prelaza bilo sukoba proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

U saopštenju piše da je to "prva pobjeda tokom antiterorističke operacije" koja je ponovo počela prošle noći, pošto je Porošenko odbio da produži odluku o prestanku vatre.

Prestanak vatre bio je proglašen 20. juna i poslije jednog produženja trajao je do juče.

Kontrola graničnih prelaza jedan je od ciljeva nove operecije ukrajinske vojske, kako bi se spriječio ulazak aktivista i oružja iz Rusije u Ukrajinu.

Porošenko proglasio kraj primirja, u napadu na autobus četvoro poginulih

Najmanje četvoro ljudi je danas ubijeno kad je na putnički autobus na području grada Kramatorska na istoku Ukrajine otvorena vatra, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu je i povrijeđeno najmanje petoro ljudi, neki i teže, koji su prevezeni u lokalne bolnice, prenijela je agencija Itar-Tas.

Napad je uslijedio nedugo nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio kraj prekida vatre na istoku zemlje, preciznije u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Sukobi na istoku zemlje

Artiljerijsko granatiranje i vazdušni napadi su nastavljeni na istoku Ukrajine, nakon što je Kijev prekinuo krhku obustavu vatre protiv proruskih pobunjenika.

Ima izvještaja da je oboren još jedan ukrajinski bombarder.

"Od jutros je ponovo aktivirana antiteroristička operacija. Naše sile sprovode napad", kazao je Oleksandr Turčinov, šef ukrajinskog parlamenta i bivši privremeni predsjednik.

Izvještaji o pucnjavi i eksplozijama dolaze iz Donjecka, Kramatorska, kao i nekoliko manjih sela.

Porošenko: Oslobodićemo naše zemlje

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, poručio je da će danas ponovo pokrenuti operacije protiv proruskih separatista, a saopštenje je postavio na svom veb sajtu.

"Napašćemo i oslobodićemo svoje zemlje. Odluka da se primirje ne produži je naš odgovor teroristima, militantima i razbojnicima", poručio je Porošenko nekoliko sati poslije isteka primirja koje je trebalo da utre put za mirovne pregovore.

Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži separatistima šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Separatisti se, međutim, nijesu razoružali, ne slažući se sa zahtjevima Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Kijev optužuje separatiste za brojna kršenja primirja, a Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je od kada je ono proglašeno 20. juna, ubijeno 27 ukrajinskih vojnika.

Galerija

Bonus video: