Oland i Merkel na vezi s Putinom i Porošenkom: Dva sata razgovora

Oni su ukazali na značaj novih konkretnih pomaka u cilju stabilizacije bezbjednosne situacije na terenu
1 komentar(a)
Angela Merkel, Petro Porošenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Angela Merkel, Petro Porošenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2014. 17:41h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo su danas po podne razgovarali telefonom, više od dva sata, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o situaciji u Ukrajini, uoči isteka primirja na jugoistoku zemlje sjutra uveče.

Oni su ukazali na značaj novih konkretnih pomaka u cilju stabilizacije bezbjednosne situacije na terenu, produženja primirja i sprovođenja mirovnog plana koji su predstavile ukrajinske vlasti, saopštila je Jelisejska palata.

Oland i Merkel su naročito ohrabrili Putina i Porošenka da rade na uspostavljanju verifikacionog mehanizma pod nadzorom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), primirja i efikasne kontrole granice.

Francuski šef države i njemačka kancelarka su, takođe, pozvali ruskog i ukrajinskog predsjednika da rade na ponovnom uspostavljanju kontrole ukrajinskih vlasti nad tri granična punkta koja su zauzeli separatisti, na otpočinjanju pregovora u vezi sa sprovođenjem mirovnog plana koji je predstavio Porošenko, kao i na daljem oslobađanju talaca.

Bonus video: