Britanija planira zabranu prodaje energetskih pića mladima

Vlada procjenjuje da više od dvije trećine djece u dobi od 10 do 17 godina i četvrtina njih u dobi do devet godina pije energetska pića, koja se povezuju s mnoštvom zdravstvenih teškoća i problemima u ponašanju, od glavobolje do hiperaktivnosti
93 pregleda 0 komentar(a)
Energetska pića, Foto: Shutterstock
Energetska pića, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2018. 16:53h

Britanska vlada pokrenula je u četvrtak javne konsultacije o planiranoj zabrani prodaje popularnih energetskih pića mladima u sklopu nastojanja da suzbije problem gojaznosti kod djece.

Britanska premijerka Tereza Mej želi onemogućiti malim trgovcima prodaju popularnih energetskih pića poput Red Bulla, Monstera i Relentlessa zbog visokog udjela šećera i kofeina.

Vlada procjenjuje da više od dvije trećine djece u dobi od 10 do 17 godina i četvrtina njih u dobi do devet godina pije energetska pića, koja se povezuju s mnoštvom zdravstvenih teškoća i problemima u ponašanju, od glavobolje do hiperaktivnosti.

"Gojaznost djece među najvećim je izazovima s kojim se ova zemlja suočava", istaknula je Mej u saopštenju.

"S obzirom da hiljade mladih ljudi redovno konzumiraju energetska pića, nerijetko zato što se prodaju po nižim cijenama od bezalkoholnih pića, savjetovaćemo se sa širom javnosti u vezi zabrane prodaje energetskih pića djeci".

Planovi o tome prvi su put objavljeni u junu, uz najavu vlade da bi do 2030. godine broj gojazne djece trebao biti upola manji.

U javnim konsultacijama u trajanju od 12 sedmica tražiće se mišljenja treba li gornja dobna granica utvrđena zabranom biti 16 ili 18 godina, kao i treba li mijenjati zakon kako bi se djeci apsolutno zabranila kupovina takvih pića.

Predloženi propisi onemogućiće da se djeci prodaju energetska pića koja sadrže više od 150 miligrama kofeina po litri. Limenka od 250 mililitara može sadržavati i dvostruko veću količinu, koliko i tri limenke kole, prema britanskom ministarstvu zdravstva.

U prosjeku nedijetalna energetska pića takođe sadrže 60 posto više kalorija i 65 posto više šećera od uobičajenih bezalkoholnih pića, ističu u ministarstvu.

Gotovo svako četvrto dijete u Engleskoj gojazno je ili prekomjerno teško do navršenih pet godina, a do 11. godine kad završavaju osnovnu školu njihov udio dosegne trećinu, prenosi Hina.

Iako udruženja sa područja zaštite javnog zdravlja pozdravljaju vladine planove, Tem Fraj iz Nacionalnog foruma za gojaznost ističe kako je "zapanjujuće da vlada smatra da su konsultacije uopšte potrebne".

"Godinama se već govori da su ta pića neprimjerena za djecu, čak i onu koja se bave sportom. Trebamo vladu koja će voditi a ne ponizno tražiti dopuštenje građana", poručuje Fraj.

Bonus video: