Poslanik Gritsenko: Putin će biti ubijen ako dođe u Kijev

Donjeck i Lugansk slušaju šta poručuje Rusija, ali to ne znači da će odmah i učiniti ono što im ona govori, rekao je Lavrov
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2014. 13:00h

Poslanik ukrajinske skupštine i nekadašnji ministar odbrane te zemlje Anatolij Gritsenko izjavio je na lokalnoj televiziji u popularnoj emisiji da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti ubijen ukoliko dođe u Kijev.

"Vjerujem da ima patriota koji bi ga ubili, i to bi bila prava stvar da se uradi”, rekao je Gritsenko, koji je ovu šokantnu izjavu dao u gledanoj emisiji, prenijela je Raša tudej (RT).

"Putin neće stati. On ne želi samo Ukrajinu, već i baltičke države i druge zemlje", tvrdi Gritsenko, koji je dva puta bio predsjednički kandidat na izborima u Ukrajini - 2010. i 2014. godine.

On nije objasnio na osnovu čega je došao do takvih zaključaka, navodi RT. Nazivajući ruskog predsjednika fašistom, Gritsenko je rekao da ne može da zamisli da Vladimir Putin dođe u Ukrajinu i potpiše neke dogovore.

Dobrovoljački bataljoni traže od Porošenka prekid primirja

Učesnici mitinga u Kijevu sazvanog na inicijativu dobrovoljačkih provladinih bataljona, zatražilo je od predsjednika prekid primirja i uvođenje vanrednog stanja.

Agencija UNN prenosi zahtjev učesnika mitinga da se dobrovoljačkim bataljonima "Donbas", "Ajdar" i "Dnjepar" dozvoli da "preduzmu mjere za uništenje terorista", i očekivanje od Evropske unije da zavede treću fazu sankcija Rusiji.

"Tražimo neodložno uvođenje ratnog stanja! Radi dobrobiti zemlje neophodno je to učiniti sa vrha, da to ne bi bilo učinjeno odozdo, spontano, sa velikom štetom za državu. Došlo je vrijeme da se vlast odredi na čijoj je strani", rekao je komandir "Donbasa" Semjon Semjončenko.

Nakon iznošenja zahtjeva, okupljeni su se uputili ka Trgu nezavisnosti gdje se održavava drugi skup, Narodno vijeće, navela je ukrajinska agencija.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenosi izvještaje kijevskih medija da je okupljenih bilo približno hiljadu.

Ta agencija podsjeća da su nakon pokretanja vojne specijalne operacije protiv pristalica nezavisnosti na istoku Ukrajine, nacionalistički nastrojeni dobrovoljci, na čelu sa liderom radikalnog Desnog sektora Dmitrijem Jarošem, formirali nekoliko "bataljona teritorijalne odbrane", među kojima je "Donbas".

Porošenko je u međuvremenu predstavio njegov plan za mirno rješenje krize na istoku Ukrajine i sredinom juna proglasio jednostrani prekid vatre, što su do 30. juna prihvatile i pobunjene proruske snage.

Plan se sastoji od 15 tačaka, a podrazumijeva bezbjednosne garancije za učesnike pregovora, oslobađanje talaca, amnestiju za one koji polože oružje i nisu izvršili teža krivična djela.

Takođe, navodi RIA Novosti, planirano je formiranje tampon-zone u dužini od 10 kilometara na ukrajinsko-ruskoj granici, povlačenje "nelegalnih oružanih formacija", formiranje koridora za povlačenje plaćenika i razoružanje.

Poginulo pet vojnika, najmanje 17 povrijeđeno

Pet ukrajinskih vojnika poginulo je, a najmanje 17 je ranjeno tokom posljednja 24 sata na istoku Ukrajine, prenijele su ukrajinske i ruske agencije.

Prema riječima predstavnika Štaba za antiterorističku operaciju Alekseja Dmitraškivskog, tri vojnika su poginula, a četiri su ranjena iz minobacača na kontrolnom punktu kod Slavjanska, a još dvojica su poginula i osmorica su ranjena prilikom napada proruskih snaga na konvoj kod naselja Nižnja Olhovaja u Luganskoj oblasti.

Pored toga, pet vojnika zadobilo je povrede kada je njihovo oklopno vozilo naišlo na minu.

Dmitraškovski je dodao da su proruske snage tokom specijalne operacije izgubile 145 boraca a da je 312 ranjeno.

U petak uveče istekao je rok za primirje, poslije čega je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko produžio prekid vatre za još tri dana, do ponedjeljka uveče.

Lavrov: Donjeck i Lugansk slušaju Rusiju, ali imaju svoju viziju

Samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk na jugoistoku Ukrajine slušaju šta poručuje Rusija, ali to ne znači da će odmah i učiniti ono što im ona govori, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je u obraćanju u informativnom programu ruskog kanala Rusija-1 rekao i da je jedan od dokaza da stanovnici Donjecka i Luganska slušaju glas Moskve, nedavno oslobađanje posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koji su držani u pritvoru na jugoistoku zemlje.

"To je učinjeno kao odgovor na pozive patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i ruskog rukovodstva, poslije susreta s predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom", podsjetio je Lavrov.

Lavrov je, međutim, rekao i da sve to ne znači da su svi zahtjevi Rusije odmah ispunjeni.

"Narod (Donjecka i Luganska) ima sopstvenu viziju, to je njihova zemlja i oni žele da budu svoji gospodari, da se usaglase sa centralnim ukrajinskim vlastima, po onim pitanjima po kojima je to moguće, a da sporazume ne ometaju sukobi", zaključio je Lavrov.

Galerija

Bonus video: