AP: Kameron poraz u Briselu može da preokrene u trijumf kod kuće

Kameronov neuspjeh u Briselu je najjasniji znak da se Britanija kreće prema izlazu iz EU
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2014. 16:41h

Premda je ubjedljivo poražen u Briselu, britanski premijer Dejvid Kameron se nada da svoj poraz pretvori u pobjedu u inostranstvu i u svojoj zemlji, ocjenjuje danas Asošiejted pres.

Kameron se žestoko protivio da Žan-Klod Junker postane predsjednik Evropske komisije, ocjenjući da je on pogrešna osoba za tu funkciju i "čovjek iz prošlosti".

Njegova oštra retorika tokom kampanje za izbor lidera Evropske komisije, mogla bi, međutim, dobro da mu posluži za parlamentarne izbore u maju 2015. godine, smatra AP.

Bernard Inghem, bivši predstavnik za medije britanske premijerke Margaret Tačer, ocjenjuje da bi mnogi Britanci poraz, koji je juče doživio Kameron, mogli da vide kao "promućurni uvod" za predizbornu kampanju u Britaniji.

"Mislim da je on (Kameron) danas u jačoj poziciji nego što je to bio juče. Držao se svojih principa. Da, jeste poražen, ali je ostatak Evrope potpuno ignorisao osjećaj neprijatnosti biračkog tijela koji se odrazio na posljednjim evropskim izborima", rekao je Inghem, koji je euroskeptik.

Ighem je mislio na nedavno održane izbore za Evropski parlament na kojim su pobijedile stranke koje se protive EU. Tako je u Britaniji pobijedila euroskeptička stranka UKIP, koja se jasno izjašnjava za izlazak Britanije iz EU.

Prema njegovim riječima, Kameronovo otvoreno protivljenje prema Junkeru znači da Britanija neće imati sada uobičajeni pristup prema EU.

Međutim, ostaje da se vidi da li će britanski premijer preduzeti "sudbonosni korak" zagovaranja britanskog povlačenja iz EU, iako se sada približio antievropskim stavovima u zemlji, koji mnogi imaju, posebno u redovima sve popularnijeg UKIP-a.

Britanska štampa ocjenjuje da je Kameronov neuspjeh u Briselu "najjasniji znak da se zemlja kreće prema izlazu iz EU", što je perspektiva koja je izgledala daleko od stvarnosti prije samo pet godina.

Kameron je rekao da će 2017. godine organizovati referendum da li zemlja želi da ostane ili izađe iz EU ukoliko naredne godine bude ponovo izabran na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

Premijer je rekao da će mu biti sada otežan posao da ubijedi Britance u neophodne reforme koje su jedino moguće ako zemlja ostane članica EU.

Kameron nije, međutim, precizirao kakve ustupke je tražio od EU za reforme u Britaniji. Kritičari smatraju da je premijerova taktika protiv Junkera doprinijela da je on sad "izolovaniji nego ikada" i da bez saveznika unutar EU ne može da traži ustupke koje on zapravo želi.

Predstavnica UKIP-a Elizabet Džouns ocijenila je da je Kameron "postupio kao profesionalni političar".

"Međutim, on (Kameron) dobro zna da se ne može ponovo pregovarati o nekim već usvojenim evropskim sporazumima i njemu ostaje samo da odstupi i kaže da je sve učinio da spriječi Junkerov izbor. Zbog toga, mislim da Kameron uopšte nema evropsku viziju", zaključila je Elizabet Džouns.

Bonus video: