Proruski separatisti oslobodili posmatrače OEBS-a

Ruske vlasti saopštile su danas da su tri granate koje su ispalili ukrajinski vojnici, pale na rusku teritoriju ali da nisu izazvale štetu i žrtve
102 pregleda 7 komentar(a)
Donjeck, proruski demonstranti, Foto: Reuters
Donjeck, proruski demonstranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2014. 20:23h

Proruski separatisti na istoku Ukrajine oslobodili su danas četiri posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koje su nedjeljama držali u zarobljeništvu, prenijela je agencija Interfaks.

Posmatrači OEBS-a su oslobođeni i na putu su ka Donjecku, prenio je Interfaks saopštenje pres službe samoproklamovane Narodne Republike Donjeck.

Oslobađanje je uslijedilo poslije jučerašnjeg samita Evropske unije na kojem je odlučeno da se odmah ne uvode sankcije Rusiji zbog destabilizacije istoka Ukrajine, ali uz poruku da Rusija i proruski pobunjenici treba da preduzmu korake za smirivanje nasilja, između ostalog oslobađanjem svih zatvorenika.

"Ispunili smo naše obaveze prije ukrajinske strane. Svih osam posmatrača su oslobođeni", rekao je jedan od separatističkih vođa Aleksander Borodai.

OEBS je izgubio kontakt s četiri posmatrača iz tima u Donjecku i četiri iz Luganska krajem maja. Tim iz Donjecka je oslobođen ranije ove nedjelje.

Malajev: Tri granate pale na teritoriju Rusije

Ruske vlasti saopštile su danas da su tri granate koje su ispalili ukrajinski vojnici, pale na rusku teritoriju ali da nisu izazvale štetu i žrtve.

"Tokom sukoba na teritoriji Ukrajine, ukrajinska vojska je ispalila tri granate koje su pale na rusku teritoriju", rekao je predstavnik granične službe regiona Rostov, Vasilij Malajev a prenele ruske agencije.

"Jedna granata je teško oštetila zgradu carine" u blizini pograničnog grada Gukova, dok su dve pale u blizini okolnih sela, u naseljenoj oblasti, rekao je Malajev.

Kijev se juče saglasio da do ponedeljka pomeri sporazum o primirju sa proruskim snagama na istoku Ukrajine, koji je isticao u petak.

Bonus video: