Rekordna zapljena 42,7 tona kanabisa na Mediteranu

Izgleda da droga potiče iz Maroka, zemlje proizvođača koja snabdijeva skoro cijelu Evropu
0 komentar(a)
Brod, Foto: Shutterstock
Brod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2014. 18:58h

Italijanska finansijska policija je zaplijenina 42,7 tona smole kanabisa u jednoj od najvećih zapljena droge u Evropi, kod obale Sicilije, u okviru istrage francuske carine, objavile su danas francuske vlasti.

Droga, zaplijenjena u ponedjeljak, nalazila se na brodu Aberdin, dugom 110 metara, koji je plovio pod togoanskom zastavom sa posadom Libanaca, Indijaca i Sirijaca, rekao je Vensan Sovaler, direktor operacija u Nacionalnoj obavještajnoj upravi carina, koja je vodila istragu.

Brod se nalazio između Sicililje i Tunisa, italijanska policija je bila zadužena da zaustavi brod i da ga dovuče do luke Trapani na Siciliji, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva ekonomije.

Petnaest članova posade predato je italijanskim sudskim vlastima. Sa tolikom količinom droge malo je vjerovatno da bilo ko od njih nije znao šta su prevozili, rekao je Sovaler.

Ukupno 42,672 tone smole kanabisa je zaplijenjeno, dio je bio dobro skriven ali teško je sakriti toliku količinu i italijanska policija je brzo pronašla, rekao je on i dodao da to predstavlja oko 120 miliona eura u prvoj prodaji na veliko.

Brod je trebalo da pristane u neku luku na istočnom Mediteranu, kao na primjer u Libiji, Grčkoj ili Albaniji i droga je zatim trebalo da bude distribuirana širom zapadne Evrope.

Izgleda da droga potiče iz Maroka, zemlje proizvođača koja snabdijeva skoro cijelu Evropu.

Najveće zapljene droge u Evropi bile su u februaru 2007. u belgijskoj luci Antverpenu (45 tona) i 24. februara 1990. blizu Roterdama (takođe 45 tona).

Bonus video: