Još niže cijene rominga u EU, predlaže se i potpuno ukidanje

Od 2007. godine, kada je Evropska komisija počela da preduzima mjere, cijene usluga rominga snižene su 80 do 90 odsto
4 komentar(a)
račun, telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
račun, telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.06.2014. 09:05h

Evropska unija od 1. jula ponovo snižava cijene poziva, SMS-a i prenosa podataka, a najviše će pojeftiniti prenos podataka, sa 45 na 20 centi po megabajtu.

Osim toga, od 1. jula, mobilni operatori u Evropi će moći da korisnicima ponude posebnu uslugu rominga prije odlaska na put i omoguće svakome da odabere domaćeg mobilnog operatora za uslugu prenosa podataka, kao što je slanje i primanje elektronske pošte, čitanje vijesti na internetu, učitavanje fotografija i gledanje videosadržaja u zemlji koju posjećuju.

EU radi i na izradi novih pravila za potpuno ukidanje naknada za roming. Uredbom Evropske komisije o povezanom kontinentu zamišljeno je da se ukinu naknade za roming te da se u svim zemljama razgovara kao i “kod kuće”’. Povezani kontinte bi garantovao otvoren i neutralan internet uz bolju zaštitu korisnika usluga mobilne širokopojasne mreže, navode iz EK.

"Zašto uopšte na jedinstvenom tržištu moraju da postoje naknade za roming. Nadam se da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament je odradio svoje, sada je na državama članicama da postignu konačan dogovor", rekla je potpredsjednica EK Neli Kros, nadležna za digitalnu agendu.

Telekom operatori se još nadaju da predlog neće proći, jer tvrde da mjere ne uzimaju u obzir konkurentnost i stvarne troškove operatora.

Naknade za korištenje usluge rominga bile su na najvišem nivou 2007. kada je EU počela da preoduzima mjere. Kao rezultat tih mjera u 2014. cijena roaminga smanjena je 80 – 90 odsto u poređenju sa 2007.

Bonus video: