U Donjecku dogovoren prekid vatre do 27. juna

"Mislim da ćemo do petka moći da vidimo kako Rusija reaguje na mirovni plan” Porošenka, kazao je Hejg
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 18:49h

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) obavezala se da prekine borbena dejstva kao odgovor na prekid vatre ukrajinske strane, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Borodaj poslije pregovora u Donjecku na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i samoproklamovanih DNR i Luganske Narodne Republike (LNR), prenijele su ruske agencije.

"Obavezujemo se da kao odgovor na prekid vatre od strane Kijeva, prekinemo paljbu do 27. juna", rekao je Borodaj.

Prema njegovim riječima, u slučaju prekida vatre "možemo da se dogovorimo i pređemo na konsultacije o vođenju pregovora o mirnom rješavanju konflikta".

"Kretanje vojske na teritoriji republika takođe se obustavlja kao i upotreba oružja - režim tišine", rekao je Borodaj, izražavajući nadu da će poštovanje režima pratiti Rusija i OEBS.

EU poziva Rusiju da poštuje mirovni plan

Šefovi diplomatija 28 zemalja članica EU odlučili su da pošalju policijske eksperte u Kijev i još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan za Ukrajinu.

Ministarski savjet se složio da se u okviru zajedničke politike za odbranu i bezbjednost pošalje misija koja će pomoći Ukrajini da reformiše bezbjednosni sektor, uključujući i policijske snage", piše u zaključcima sa današnjeg zasijedanja u Luksemburgu.

Navodi se da bi ova misija, čija struktura i mandat još nisu precizno definisani, mogla da počne sa radom krajem ljeta.

Istovremeno, ministri su još jednom pozvali Rusiju da podrži mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i povuče konkretne poteze za smirivanje sukoba u jugoistočnom dijelu zemlje.

"Pozivamo Rusku federaciju da prekine stalni priliv ilegalnih boraca, oružja i opreme iz Rusije, da iskoristi uticaj na separatiste da obustave nasilje i polože oružje, da nastavi povlačenje trupa sa granice i ukine ovlašćenje Parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini", poručili su ministri.

Moguće nove sankcije Rusiji

U suprotnom, EU je spremna da proširi paket ekonomskih sankcija Rusiji, kaže se u zaključcima.

Ministarski savjet je podvukao da neće priznati rusku aneksiju Krima i uveo zabranu prodaje robe sa tog poluostrva na evropskom tržištu.

U zaključcima se izražava ozbiljna zabrinutost zbog učestalih drastičnih kršenja ljudskih prava na jugoistoku Ukrajine, što uključuje ubistva, prebijanja i kidnapovanja civila, a tamošnji separatisti se pozivaju da oslobode pripadnike posmatračke misije OEBS koje drže u pritvoru.

Ministri su sa sjednice, kojoj je u jednom dijelu prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin, najavili da će EU u petak u Briselu potpisati posljednji deo sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Ukrajinom.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg upozorio je danas Rusiju da je Evropska unija spremna da joj uvede nove sankcije zbog krize u Ukrajini ako to bude neophodno.

Hejg je to kazao uoči sastanka šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu, koji će, kako se očekuje, raspravljati o mogućnosti proširivanja sankcija Moskvi.

“(Ruski predsjednik Vladimir) Putin ne bi trebalo da sumnja da smo u EU spremni da preduzmemo te mjere”, rekao je Hejg novinarima, a prenio Rojters. “Puno rada je uloženo na pripremanju proširenih sankcija Rusiji”.

Kasnije ove nedjelje, lideri EU održaće samit u Briselu na kojem bi mogli da donesu odluku o sankcijama.

“O tome će se odlučivati u petak. Mislim da ćemo do petka moći da vidimo kako Rusija reaguje na mirovni plan” Porošenka, kazao je Hejg.

EU: Rusija treba da poštuje mirovni plan

Nekoliko ministara spoljnih poslova EU apelovalo je danas na Rusiju da prihvati mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, upozorivši da bi u suprotnom Moskvi mogle biti uvedene nove sankcije.

"Nema nikave sumnje da je ova nedjeljla ključna za Ukrajinu", rekao je

njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji večeras treba da ode u Kijev.

Švedski ministar Karl Bilt rekao je da je taj plan "konstrutivni napredak" i da zaslužuje punu podršku.

Današnjem sastanku u Luksemburgu prisustvovaće i novi ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin koji će predstaviti mirovni plan Porošenka.

Klimkin je naglasio da je od velike važnosti da se u potpunosti poštuje Porošenkov plan, uključujući i kontrolu granice s Rusijom.

Petro Porošenko u petak je naredio jednostrani prekid vatre i obećao amnestiju za sve koje polože oružje. Nekoliko sati kasnije, tri vojnika ranjena su u napadu na njihove položaje u regionima Donjecka, saopštila je ukrajinska pogranična služba.

Porošenko: Uključivanje Merkel ključno za rješenje krize

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko apelovao je danas na njemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne u rješavanju sukoba na istoku Ukrajine.

"Uključivanje Angele Merkel i drugih svjetskih zvaničnika ključno je za rješavanje sukoba na istoku Ukrajine", rekao je Porošenko poslije telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom.

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov njemački kolega Frank-Valter Štajnmajer ocijenili su da je poštovanje prekida vatre neophodno kako bi počeo dijalog ukrajinskih vlasti u proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Petro Porošenko je u petak naredio jednostrani prekid vatre i obećao amnestiju za sve koje polože oružje

Petro Porošenko je u petak naredio jednostrani prekid vatre i obećao amnestiju za sve koje polože oružje.

Samo nekoliko sati kasnije, tri vojnika ranjena su u napadu na njihove položaje u regionima Donjecka, saopštila je ukrajinska pogranična služba.

Novi ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin predstaviće mirovni plan Petra Porašenka na današnjem sastanku u Luksembrugu, kojem prisustvuju ministri spoljnih poslova EU.

Gasprom: Stabilne isporuke ruskog gasa Evropi

Isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine su stabilne, uprkos cjenovnom sporu između Moskve i Kijeva, saopštila je danas ruska gasna kompanija Gasprom.

“Tranzit gasa preko Ukrajine teče prema ugovorenim parametrima, a obim isporučenog gasa u proteklih 24 sata je bio 205 miliona kubnih metara”, izjavio je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov, a prenosi agencija Rojters.

Kako podsjeća britanska agencija, Gasprom je prošle nedjelje obustavio isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog gasnog duga.

Galerija

Bonus video: