Kameron će tražiti glasanje o Junkeru u Evropskom savjetu

Kameron smatra Junkera federalistom i nesklonim sprovođenju reformi potrebnih u EU
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2014. 17:24h

Britanski premijer Dejvid Kameron spreman je da primora svoje kolege iz Evropske unije da se glasanjem izjasne o imenu budućeg predsjednika Evropske komisije, ako ustraju u nametanju Žan-Kloda Junkera za to mjesto, rekli su u nedjelju izvori bliski premijeru.

Kandidaturu Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera podržava devet socijaldemokratskih čelnika zemalja EU, izjavio je u subotu francuski predsjednik Fransoa Oland po završetku susreta koji ih je okupio u Parizu.

Junker ima podršku i mnogih zemalja u kojima su na vlasti konzervativci, počevši od Njemačke.

Britanski premijer, koji bivšeg luksemburškog premijera smatra federalistom i nesklonim sprovođenju reformi potrebnih u Evropi, obećao je da će se boriti do kraja kako bi spriječio da on zamijeni Žoze Manuela Barosa na čelu Evropske komisije.

Kameron želi da odgodi tu odluku dok ne pronađe kandidata oko kojeg bi bilo više saglasja.

Međutim, ako njegove evropske kolege odbiju razmotriti nekog drugog kandidata, britanski premijer će zahtijevati glasanje kolega u Evropskom savjetu.

"Britanski zvaničnici bili su jasni. Ako postoji politička spremnost da se dođe do konsenzusa, odluka o predsjedniku Evropske komisije mogla bi i trebala bi biti odgođena, ali ako čelnici ne žele čak ni razmotriti druge kandidature, usprkos brojnim rezervama koje su izrazili britanski zvaničnici, biće potrebno glasanje", rekao je izvor blizak britanskom premijeru.

Bonus video: