Predsjednica Litvanije: Putin poput Hitlera i Staljina

"Po našim podacima, i druge baltičke zemlje su dobile rusku ponudu smanjenja cijene nafte ili gasa izađu li iz NATO-a", rekla je
15 komentar(a)
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2014. 16:47h

Litvanijska predsjednica Dalija Gribauskajte uporedila je taktiku ruskog predsjednika Vladimira Putina s taktikom kojom su se služili Hitler i Staljin, ali i ocijenila kako Moskva pokušava da baltičke države natjera da istupe iz NATO i zauzvrat dobiju jeftiniju naftu ili gas.

"Putin se nacionalnošću služi kao izgovorom za osvajanje teritorija vojnim putem. Upravo to su činili Staljin i Hitler. To je precizna uporedba," prokomentarisala je litvanijska predsjednica za njemački magazin "Fokus".

Nekadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton u martu je rekla kako je Putinova aneksija Krima slična potezima koje je Hitler povlačio uoči Drugoga svjetskog rata, ali je već dan kasnije pojasnila da nije u pitanju bilo njihovo upoređivanje.

Gribauskajte kaže da Rusija želi očuvati uticaj na teritorijima koji su nekad bili dio SSSR-a, te da posebno zavisnima - ekonomski i energetski - želi da zadrži baltičke države.

Po njenim riječima, Rusija hoće da baltičke zemlje - Letonija, Litvanija i Estonija - postanu "nepouzdani članovi NATO i Evropske unije".

Preopasno je biti zavisan o Rusiji

"Po našim podacima, i druge baltičke zemlje su dobile rusku ponudu smanjenja cijene nafte ili gasa izađu li iz NATO-a", rekla je za "Fokus".

Gribauskajte kaže kako Zapad mora pokušati da postane ekonomski nezavisan o Rusiji i osloniti se na raznolike izvore energije, jer je "preopasno" ostati zavisan o Rusiji.

"Putin ima misionarsku viziju obrane istočne hemisfere. On je Rusiju zamislio kao onu iz vremena Katarine Velike. Njegov se karakter čudno razvio", rekla je.

Bonus video: