Grupa socijalista podržala Junkerovu kandidaturu za šefa Evropske komisije

Da bi bio izabran, Junkera treba da podrži većina od 28 evropskih zvaničnika, a u Evropskom parlamentu treba da dobije najmanje 376 glasova
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2014. 15:32h

Devet šefova vlada zemalja iz grupe socijalista u Evropskom parlamentu podržalo je kandidaturu konzervativca Žan-Kloda Junkera za predsjednika Evropske komisije, izjavio je danas u Parizu predsjednik Francuske Fransoa Oland.

On je to rekao poslije sastanka u Parizu, kojem su prisustvovali italijanski premijer Mateo Renzi, njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, premijerka Danske Hele Torning-Šmit, rumunski, slovački i belgijski premijer Viktor Ponta, Robert Fic i Elio di Rupio, premijeri Češke i Malte Bohuslav Sobotka i Džozef Muskat i austrijski kancelar Verner Fajman.

Odluka da se Junkeru pruži podrška trebalo bi da zauzvrat rezultira imenovanjem nekog od socijaldemokrata za predsjednika Evropskog savjeta, koji bi naslijedio Hermana van Rompija.

Među potencijalnim kandidatima za predsjednika Evropskog savjeta su bivši italijanski i francuski premijer Enriko Leta i Žan Mark Ero.

Da bi bio izabran za predsjednika Evropske komisije, Junkera treba da podrži većina od 28 evropskih zvaničnika, a u Evropskom parlamentu treba da dobije najmanje 376 glasova.

Današnji sastanak u Parizu održan je poslije sastanka evropskih konzervativaca u Švedskoj, kojem su između ostalih prisustvovali britanski premijer Dejvid Kameron i njegov švedski i holandski kolega.

Sastanak evropskih socijaldemokrata održan je i uoči samita EU, zakazanog za 26. i 27. jun u Briselu.

Bonus video: