Poplave u Bugarskoj: Identifikovano 12 žrtava

Bugarska Vlada proglasila je 23. jun danom žalosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2014. 15:13h

U katastrofalnim poplavama koje su sinoć pogodile Bugarsku utopilo se 12 osoba, od kojih dvoje djece, prema posljednjim podacima koje su objavili bugarski mediji.

Najteže je pogođena crnomorska luka Varna, u kojoj se do sada utopilo 10 osoba, dok je u gradu Dobriču, koji je 30-tak kilometara udaljen od crnomorske obale, u poplavama stradalo još dvoje ljudi.

Ima još nestalih za kojima se traga. U kvartu Varne "Asparuhovo" bujica i klizišta su odnijeli cijelu ulicu, u kojoj je i najveći broj poginulih, a od nekih kuća ostali su samo temelji a ulice su zatrpane muljem i automobilima koje je nosila bujica.

U Varni je proglašeno vanredno stanje, komunikacije su otežane, internet veze su u prekidu a gradski vodovod je upozorio stanovništvo da voda u tom gradu nije za piće.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetlin Jovčev je izjavio da je u toku prijepodnevnih časova helikopterima ministarstva odbrane evakuisano oko 500 turista iz hotela u gradu Albena na crnomorskoj obali koji su takođe bili ugroženi poplavama.

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u Varni, Velikom Trnovu, Dobriču i Drjanovu a za saobraćaj je zatvoreno više putnih pravaca u centralnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje među kojima su Dobrič-Varna, Dobrič-Balčik, Albena-Balčik i Albena-Jazovirt.

Prema podacima bugarskog Nacionalnog instituta za meteorologiju i hidrologiju najveća količina padavina u toku jučerašnjeg dana pala je na sjeverni dio crnomorskog priobalja, od 74 do 120 litara po metru kvadratnom.

Bugarska Vlada proglasila je 23. jun danom žalosti.

Galerija

Bonus video: