Španija: Huan Karlos zvanično napustio tron

Tačno u ponoć po lokalnom vremenu, njegov sin Felipe VI (46) postaće kralj...
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 19:12h

Španski kralj Huan Karlos potpisao akt o abdikaciji, čime su i zvanično okončane skoro četiri decenije njegovog boravka na tronu na koji u ponoć stupa Felipe VI.

Kralj Huan Karlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju poslije perioda Frankove diktature sedamdesetih godina, ali mu je ime u posljednjem periodu umrljano i skandalima stavio je potpis na akt o abdikaciji na ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 160 gostiju.

Tačno u ponoć po lokalnom vremenu, njegov sin Felipe VI (46) postaće kralj, kada stupa na snagu akt o abdikaciji, prenio je BBC.

U međuvremenu, Madrid se užurbano sprema za sjutrašnju ceremoniju krunisanja Felipea VI: ulice se kite sa 16.000 cvjetova, veći dio centra grada je u crveno-žutoj boji španske zastave, koje vise sa gradske skupštine, balkona, uličnih svjetiljki a 100.000 zastavica biće podijeljeno građanima.

O bezbjednosti se brine oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali, kao njegovog oca.

Njegova supruga a od sjutra i španska kraljica je bivša TV voditeljka Letisija (41), s kojom ima dvije ćerke, sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

Kralj Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje poslije više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.

Galerija

Bonus video: