Bolotov: Za dan 100 mrtvih u Lugansku, uhapšeni napadači na ambasadu

U posljednja 24 sata iz Ukrajine u Rostovski region, na jugu Rusije, stiglo je više od 13.000 izbjeglica, izjavio je ruski ombudsman
6 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2014. 18:30h

U naselju Sčastje kod Luganska oko sto ljudi poginulo je u posljednja 24 sata, izjavio je danas predsjednik Luganske Narodne Republike (LNR) Valerij Bolotov.

On kaže da su ukrajinski vojnici čim su preuzeli kontrolu nad naseljem počeli da pucaju u civile, većinom u muškarce, prenio je Glas Rusije.

Bolotov, takođe, kaže da ukrajinska armija pokušava da odsječe snage samoodbrane od granice sa Rusijom.

"Kijevska hunta steže obruč oko Luganske Narodne Republike. Agresor pokušava da nas odsječe od granice", kaže Bolotov, prenosi Glas Rusije.

On objašnjava da će to stvoriti problem pri evakuaciji izbjeglica.

Predsjednik LNR je rekao i da ima saznanja da se ukrajinska armija sprema za totalno čišćenje Luganska od federalista, javio je Glas Rusije.

U jednom danu 13.000 izbjeglica iz Ukrajine

U posljednja 24 sata iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini u Rostovski region, na jugu Rusije, stiglo je više od 13.000 izbjeglica, izjavio je ruski ombudsman za dječja prava Pavel Astahov.

Kako prenosi Itar tas, on je precizirao da je u jednom danu u Rusiju stiglo 13.536 izbjeglica, dok su se iz Rusije u Ukrajinu vratile 4.124 osobe.

U prihvatanju i zbrinjavanju izbjeglica učestvovale su 1.674 osobe, a bilo je angažovano 576 vozila.

U Rostovskom regionu otvorena je 24-časovna telefonska linija, koju mogu da koriste ljudu koji dolaze iz Ukrajine da bi dobili sve neophodne informacije, rekao je Astahov.

Hapšenja napadača na rusku ambasadu

Kijevska policija uhapsila je tri najaktivnija učesnika u jučerašnjem napadu na rusku ambasadu u Kijevu.

Njihovo ponašanje okvalifikovano je kao huliganizam kojim su prekršene granice mirnog protesta.

Lavrov: Napadači na ambasadu željeli krvoproliće

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas da su napadači na ambasadu Rusije u Kijevu imali namjeru da zauzmu to diplomatsko predstavništvo i izazovu krvoproliće.

"Naše diplomate su stekle utisak da su napadači namjeravali fizički da zauzmu ambasadu. Na osnovu toga, imamo razloga da vjerujemo da su oni željeli da izazovu krvoproliće", rekao je Lavrov.

Ruski novinari uhapšeni u Ukrajini

Ukrajinske službe bezbjednosti drže dvojicu novinara ruske televizije Zvezda, koji su uhapšeni na jednom kontrolnom punktu na istoku Ukrajine.

Ukrajinska Nacionalna garda uhapsila je juče Nikitu Konačenkova i Jevgenija Davidova na kontrolnom punktu nadomak aerodroma Dnjepropetrovsk, zapadno od Donjecka.

Novinari su se vraćali u Rusiju poslije izvještavanja o konfliktu između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista na istoku Ukrajine.

"Uprava televizije poziva ukrajinskog predsjendika Petra Porošenka da ih oslobodi", navela je televizijska stanica Zvezda.

Druga dva novinara iste televizije, osumnjičena da špijuniraju ukrajinske vojne operacije, uhapšeni su početkom juna na kontrolnom punktu kod Slavjanska. Oslobođeni su poslije nekoliko dana.

TV Zvezda radi pod pokroviteljstvo ruskog ministarstva odbrane i emituje uglavnom patriotski program, navodi Frans pres.

Dva ruska novinara sajta Lajf njuz uhapšena su na istom području u maju. Bili su osumnjičeni da prevoze protiv-vazdušne rakete.

Novinari su oslobođeni poslije nedjelju dana na intervenciju čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova. Kremlj je potom odlikovao te novinare.

Ban Ki Mun: Dijalogom do rješenja krize

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na ukrajinske i proruske snage da odmah obustave oružana neprijateljstva i da rješenje krize potraže kroz dijalog.

Šef UN je u saopštenju izrazio zabrinutost što nedavni diplomatski napori u tom pravcu nisu urodili plodom, apelujući na obje strane da hitno primijene odredbe Ženevskog sporazuma od 17. aprila, koji nudi jasan put za mirno rješenje, prenosi Itar-Tas.

Rusija je, inače, 12. juna podnijela Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije u kojem se sve strane u sukobu pozivaju na uzdržavanje od akcija kojima se prijeti životima i bezbjednosti civila i izražava zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog oružja od strane ukrajinske vojske, uključujući zapaljive bombe.

U Banovom saopštenju se izražava podrška novoizabranom ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i solidarnost sa narodom Ukraijne u ovom teškom vremenu. Ističe se da svi moraju da urade svoj dio kako bi vratili Ukrajinu s ivice provalije i obezbijedili njeno jedistvo, suverenitet i teritorijalni integritet.

Fabijus i Lavrov o tenzijama u Ukrajini

Francuska ocjenjuje da je "suštinski važno da se u Ukrajini stvore uslovi za prekid vatre", izjavio je šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"Podvukao sam da je suštinski važno da se stvore uslovi za prekid vatre, dok je situacija na istoku zemlje i dalje vrlo nestabilna", navodi se u saopštenju Fabijusa poslije telefonskog razgovora s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Francuska je takođe osudila napad ukrajinskih demonstranata na rusku ambasadu u Kijevu.

"Važno je da se obezbijedi zaštita diplomatskih predstavništava", poručio je.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije tokom dana razgovarao je i sa njemačkim kolegom.

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Frankom-Valterom Štajnmajerom izrazio posebnu zabrinutost zbog napada na ambasadu Rusije u Kijevu i reakciju zapadnih kolega, koji su odbili da taj napad osude u okviru Savjeta bezbjednosti UN.

"Zapad daje Kijevu odrešene ruke"

Činjenica da Zapad nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu je znak da je Ukrajina dobila "odriješene ruke" da radi šta hoće, saopštili su članovi ruske Dume.

To što Savjet bezbjednosti UN sinoć nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu "znači da je bilo ko sada slobodan da napada ambasade", konstatovao je šef odbora za spoljne poslove Dume Aleksej Puškov , prenosi Itar Tass.

Predstavnik partije Ujedinjena Rusija Vjačeslav Nikonov je naglasio da bi Rusija osudila napad na bilo koju ambasadu, bilo gdje u svijetu da se to dogodi. "Činjenica da je osuda SB UN ovoga puta izostala govori o tome da Kijev sada može da radi šta god hoće, ne samo da ubijaju, da počine genocid, unište mirne gradove i mirno stanovništvo, pa čak i da se otvoreno krše interesi Rusije", konstatovao je Nikonov.

To je nedopustivo, mada nije i neočekivano jer “smo tokom proteklog perioda imali priliku da vidimo da Zapad zatvara oči pred svim nedjelima režima u Kijevu”, dodao je.

Galerija

Bonus video: