Avakov: Povratili smo kontrolu nad Mariupoljom

"U 10.34 (po lokalnom vremenu), ukrajinska zastava je razvijena nad Gradskom skupšinom u Marijupolju", naveo je Avakov na Fejsbuku
1 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2014. 08:57h

Ukrajinske snage povratile su danas kontrolu nad Marijupoljom i razvile nacionalnu zastavu na glavnoj administrativnoj zgradi u ovom lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

"U 10.34 (po lokalnom vremenu), ukrajinska zastava je razvijena nad Gradskom skupšinom u Marijupolju", naveo je Avakov na Fejsbuku, prenijela je agencija Rojters.

Prethodno je javljeno da je ukrajinska vojska opkolila Marijupolj, koji je bio pod kontrolom proruskih snaga, i da su u toku borbe između te dvije sukobljene strane.

I proruske snage su potvrdile informaciju da su borbe u toku i navele da su petorica njihovih boraca ubijena, prenijela je agencija Rojters. U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila na desetine ljudi je poginulo.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rešenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Rusija je u četvrtak podnijela Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije o ukrajinskoj krizi.

Dokumentom se poziva na zaustavljanje nasilja, početak mirovnih pregovora i uspostavljanje humanitarnih koridora kako bi civilima bilo omogućeno da odu sa teritorije gdje je u toku vojna operacija.

Bonus video: