Žan-Lik Godar: Marin Le Pen za premijerku Francuske

Na pitanje zašto ima takav stav, Godar, poznat po svom ljevičarskom opredjeljenju, odgovorio da je potrebno da se "nešto dešava na političkoj sceni"
0 komentar(a)
Žan-Lik Godar, Foto: Shutterstock
Žan-Lik Godar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2014. 11:39h

Francusko-švajcarski sineasta Žan-Lik Godar izjavio je danas da bi francuski predsjednik Fransoa Oland za premijera trebalo da imenuje predsjednicu esktremno desničarske stranke Nacionalni front (FN) Marin Le Pen.

"Nadao sam se da će FN pobijediti na izborima za Evropski parlament. Mislim da bi Oland sada trebalo da imenjuje Marin Le Pen za premijera. Juče sam to rekao na radiju Frans Enter, ali su isjekli taj dio intervjua", rekao je Godar za pariski list “Mond”.

Na pitanje zašto ima takav stav, Godar, poznat po svom ljevičarskom opredjeljenju, odgovorio da je potrebno da se "nešto dešava na političkoj sceni".

"Ako se ništa ne dešava, bolje da se pravimo kao da se nešto dešava. Bolje je to nego da ne radimo ništa", rekao je šaljivo poznati reditelj, koji je na nedavnom međunarodnom filmskom festivalu u Kanu osvojio nagradu žirija za film "Adieu au langage".

"Ja nisam za ekstremnu desnicu. Davno je (osnivač FN-a) Žan-Mari Le Pen tražio da me protjeraju iz Francuske. Ja samo želim da se nešto dešava", dodao je Godar.

"Neka Marin le Pen bude pet godina u vladi. Vidjećemo šta će da uradi, pa ćemo je onda otjerati", rekao je Godar.

Poznati reditelj je izazvao polemiku 2010. godine uoči dodjele Oskara za životno djelo, jer neki smatraju da je sklon antisemitizmu.

Godar, koji je borac za palestinska prava, snimio je dokumenatrni film 1974. godine "Ovdje i drugdje" u kojem se nalaze snimci nacističkog lidera Adolfa Hitlera i bivše izraelske premijerke Golde Meir.

Godar (83), jedan od utemeljivača francuskog novog talasa, režirao je, između ostalih, filmove "Do poslednjeg daha", "Živjeti svoj život", "Neobična banda", "Ludi Pjero", "Alfavil", "Muški rod - ženski rod" i "Film socijalizam".

Bonus video: