Glas Rusije: Semjonovka gori, zapaljive bombe bačene na civile

Ukrajinski ministar zdravlja Oleg Musi je prethodno rekao da desetak medicinskih ustanova u ove dvije oblasti ili rade samo djelimično ili uopšte ne rade
80 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 10:58h

Nacionalna garda Ukrajine je prvi put u toku vojne operacije na jugoistoku zemlje upotrijebila zapaljive bombe sa bijelim fosforom protiv civilnog stanovništva u selu Semjonovka kod Slavjanska, prenio je Glas Rusije.

Usled napada, u selu bjesni nekoliko požara. Pored toga, u toku je napad iz minobacača i višecijevnih raketnih sistema "Grad".

Semjonovka se nalazi istočno od Slavjanska, a zbog svog dobrog strateškog položaja postala je jedan od glavnih centara konflikta.

Zbog toga se od početka oružanih sukoba za nju bore ukrajinska armija i narodna vojska, a selo je konstantno meta artiljerijskih napada.

Kijev: U Donjecku i Lugansku od početka sukoba poginulo 270 ljudi

U operaciji ukrajinske vojske u oblasti Donjecka i Luganska na istoku zemlje poginulo je 270 ljudi, a ranjeno 713, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Od početka sukoba 225 ljudi je poginulo u Donjeckoj oblasti a 45 u Luganskoj, navodi se u saopštenju, prenio je Itar-Tas s.

Ukrajinski ministar zdravlja Oleg Musi je prethodno rekao da desetak medicinskih ustanova u ove dvije oblasti ili rade samo djelimično ili uopšte ne rade.

Ukrajinska armija je u srijedu nastavila granatiranje grada Slavjanska, rekao je predstavnik milicije samoproklamovane Donjecke Narodne Republike, prenio je Itar-Tas s.

Armija Ukrajine je gadjala i selo Semjonovka gde se u tom trenutku nalazilo nekoliko grupa ruskih novinara ali niko od njih nije povredjen, dodao je on.

Lugansk traži priznanje

Samoproklamovana narodna republika Lugansk uputila je zahtjev Rusiji i još 14 zemalja, uključujući i Srbiju, da priznaju njenu nezavisnost.

Vrhovni savjet te samoproklamovane republike, gradski odbori i odbori distrikta traže priznanje "narodne republike Lugansk" kao suverene i nezavisne države, navedeno je u zahtjevu, prenijela je ruska agencija Itar Tas s.

Zahtjev je upućen, između ostalih zemalja, Srbiji, Jermeniji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kini, Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Bajden ponovo dao podršku Porošenku

Potpredsjednik SAD Džo Bajden izjavio da njegova zemlja podržava pregovore Ukrajine, Rusije i EU o rješavanju ukrajinske krize, saopštila je jutros Bijela kuća.

Bajden je, kako se navodi, to izjavio u telefonskom razgovoru sa novim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, što je bio njihov drugi razgovor u prethodna dva dana.

Porošenko je rekao Bajdenu da ostaje pri svojoj ponudi da svi pobunjenici koji polože oružje budu amnestirani ili da im bude omogućen povratak u Rusiju.

Bajden je rekao Porošenku da SAD pozdravljaju mirovni plan koji je on predstavio u subotu prilikom svoje inauguracije u Kijevu.

Američki potpredsjednik je takođe rekao da Moskva mora da prizna Porošenka kao legitimnog predsjednika Ukrajine, da prestane s pružanjem podrške proruskim separatistima i da spriječi prenos oružja preko rusko-ukrajinske granice.

Kako navodi Bijela kuća, Bajden i Porošenko su takođe razgovarali o bezbjednosnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Galerija

Bonus video: