Vučić: Želimo još veći broj investitora iz Njemačke

Na dnevnom redu razgovora biće i situacija u regionu i posebno suzbijanje posljedica poplava koje su pogodile Srbiju i BiH
5 komentar(a)
Srbija se još drži po strani po pitanju ukrajinskog spora: Merkel i Vučić, Foto: Beta
Srbija se još drži po strani po pitanju ukrajinskog spora: Merkel i Vučić, Foto: Beta
Ažurirano: 11.06.2014. 14:03h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da Srbija želi još veći broj investitora iz Njemačke i da će učiniti sve da bude pouzdan partner i saveznik najvažnijoj zemlji u EU.

"U narednih mjesec i nešto dana pripremićemo zakone o radu, stečaju, privatizaciji, izdavanju dozvola. Želimo ubrzano da radimo i završavamo poslove, želimo da budemo dio Evrope i razvijenog svijeta", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je istakao da Njemačka ne treba da očekuje da će Srbija praviti probleme i da Srbija želi da bude izvor stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Upitan da li problem slobode medija u Srbiji, na koji je ukazao OEBS, može da utiče na eurointegracije Srbije, Vučić je rekao da je i o toj temi bilo riječi u razgovoru sa Merkel, ali je demantovao tvrdnje o postojanju cenzure.

"Sve što imam da kažem o tome rekao sam. Srbija je slobodna i demokratska zemlja i spremni smo da čujemo primjere, ali oni primjeri koji su bili napisani nisu bili istiniti", kazao je Vučić.

Vučić je istakao da se u Srbiji priprema set medijskih zakona i da je cilj da se garantuje puna medijska sloboda. On je podsjetio i da je većinski dio srpskih medija u privatnom vlasništvu i da je cilj dalja privatizacija.

Premijer Srbije će se tokom popodneva sastati i sa šefom njemačke diolomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Doček uz počasti

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je Vučića uz vojne počasti.

Kratkoj ceremoniji uz intoniranje himni i obilazak počasnog bataljona Bundesvera u dvorištu Ureda savezne kancelarke prisustvovali su najbliži saradnici kancelarke Merkel i premijera Vučića.

Tokom radnog ručka Merkel i Vučić su razgovarali o bilateralnim temama, kao i o evropskim i ekonomskim pitanjima.

Na dnevnom redu razgovora bila je i situacija u regionu i posebno suzbijanje posljedica poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video: