Gasprom kažnjen zbog ometanja konkurencije

Antimonopolska komisija Litvanije kaznila je ruski Gasprom sa 48,4 miliona dolara
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
Gasprom, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2014. 07:47h

Antimonopolska komisija Litvanije kaznila je ruski Gasprom sa 48,4 miliona dolara, zbog ometanja konkurencije na tržištu gasa u zemlji.

Komisija smatra da je ruska gasna kompanija spriječila lokalno preduzeće Lietuvos Energija da kupuje gas u drugim evropskim zemljama po nižoj cijeni, prenosi Rojters.

Gasprom je glavni snabdjevač gasom tržišta Litvanije i prodavao ga je preko lokalne kompanije Lietuvos dujos, u kojoj ima 37 odsto akcija. Još 39 odsto ima njemački E.ON Ruhrgas.

Litvanija je više puta pokazivala nezadovoljstvo postojećim cijenama gasa. Prema riječima premijera Aljgirdasa Butkjavičjusa, za posljednje četiri godine Litvanija je preplatila za rusko gorivo milijardu dolara.

Pribaltičke zemlje su trenutno veoma angažovane u poslovima integracije svojih gasovoda u evropski sistem. Litvanija planira da poveže svoje gasovode sa poljskim GTS-om.

Kako se očekuje, dužina gasovoda će biti 562 kilometra, a kapacitet do 4,5 milijardi kubnih metara.

Početak izgradnje cjevovoda se planira 2016. a završetak 2018. godine. Pored toga, Viljnus namjerava da izgradi terminal za prihvatanje tečnog naftnog gasa.

Bonus video: