Porošenko izdao naređenje: Napraviti humanitarne koridore za evakuaciju civila

Međunarodni aerodrom u Lugansku obustavio je sve redovne putničke i čarter letove
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 14:52h

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je danas da se u zonama krvavih borbi između ukrajinske armije i pobunjenika naprave humanitarni koridori.

Cilj uspostavljanja tih koridora je, kako je objašnjeno, evakuisanje civila iz regiona na istoku Ukrajine u kojima bukte sukobi.

"Kako bi se izbjegle nove žrtave u antiterorističkoj akciji, predsjednik Ukrajine je naredio nadležnima da stvore uslove kako bi se evakuisali oni civili koji to žele", stoji u saopštenju izdatom nakon Porošenkovog sastanka sa šefom tajne službe, ministrom unutrašnjih poslova, ministrom odbrane i šefom službe za hitne slučajeve.

Podsjetimo, uprkos ranijoj najavi Porošenka o prestanku sukoba, juče su na istoku Ukrajine nastavljene borbe okršajima u Slavjansku, Marijupolju i Lugansku.

Iz tih gradova stižu izvještaji o poginulima, ranjenima i o velikim razaranjima, a međunarodni aerodrom u Lugansku, zbog intenziviranja aktivnosti ukrajinske vojske, obustavio je sve redovne putničke i čarter letove.

Borbe se vode i jutros, a najžešće je u Slavjansku koji je pod artiljerijskim granatiranjem ukrajinske vojske.

Proruski pobunjenik na istoku Ukrajine (foto: Reuters)

"Nekoliko granata eksplodiralo je u centru grada", kazala je portparolka gradonačelnika Slavjanska za rusku agenciju Itar Tas s i dodala da je granatiranje manje intenzivnije nego prethodnog dana i noći, prenio je Glas Rusije.

Vojnici narodne milicije danas su, u blizini Slavjanska, uništili najmanje jedan višelansirni raketni sistem (MLRS), pošto su ukrajinski vojnici otvorili artiljerijsku vatru na Slavjansk dok je lokalno stanovništvo pokušavalo da napusti grad.

Slavjansk je uništen, hemijska fabrika je granatirana posle čega je zahvatila vatra koja je ugašena i ekološka katastrofa je izbegnuta. I objekat Strojmaš je oštećen i oba preduzeća ne rade.

Samoodbrana takozvane Luganske Narodne Republike potvrdila je da je ukrajinska vojska pokrenula udare i na selo Rubežnoje kod Severodonjecka, prenio je Glas Rusije.

"Protivnik (ukrajinska vojska) sprovodi napade protiv sela Rubežnoje. Naša samoodbrana reaguje na napad. Oružana borba je u toku u selu", rekao je portparol "Jugoistočnog fronta" Kostantin Knirik za rusku agenciju Interfaks.

Grad Severodonjeck je bio pod stalnom jakom vatrom ukrajinske vojske prošle noći, naveo je Knirik. "Udari artiljerije su pokrenuti protiv Severodonjecka (noćas) oko 2:30 časova po moskovskom vremenu.

Mete udara bile su prerušene pozicije milicije u trajanju od nekoliko sati", rekao je Knirik.

Trilaterala za okončanje nasilja

Rusija, Njemačka i Poljska su uvjerene da je neophodno okončati nasilje u Ukrajini i otpočeti dijalog, rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je danas imao trilateralni sastanak sa svojim njemačkim i poljskim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom i Radoslavom Sikorskim u Sankt Peterburgu.

"Posvetili smo puno vremena razgovoru o ukrajinskoj krizi. Uvjereni smo da je uprkos različitim interpretacijama neophodno fokusirati se na okončanje nasilja i otpočinjanje dijaloga uz učešće svih regiona", istakao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Štajnmajer je rekao da je vidio da "postoji spremnost svih strana" za okončanje krize u Ukrajini, a Sikorski da Rusija može da pomogne u smirivanju situacije sprečavajući da ekstremisti i oružje prelaze u istočnu Ukrajinu, gdje se proruske snage bore protiv vladinih snaga.

Sikorski je rekao da obećanje Vladimira Putina da poštuje rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini predstavlja korak u pravom smjeru i da članstvo Ukrajine u NATO, čemu se Rusija protivi, "nije na dnevnom redu", naveo je Rojters.

Lavrov je takođe rekao da se nada da će predlozi ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka za otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini biti podržani pravim djelovanjem.

Porošenko je ranije danas naložio da se otvore humanitarni koridori da bi se omogućilo civilima da napuste oblasti gdje su u toku vojne operacije na istoku Ukrajine.

Galerija

Bonus video: