Hejg: Silovanja u ratu veliki masovni zločini 20. i 21. vijeka

Džoli je posvetila konferenciju žrtvi silovanja koju su Hejg i ona nedavno upoznali u BiH
0 komentar(a)
Anđelina Džoli, Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Anđelina Džoli, Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2014. 13:41h

Silovanja u ratnim zonama spadaju u "velike masovne zločine" 20. i 21. vijeka, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg u Londonu, gdje je počeo samit o sprječavanju seksualnog nasilja u oružnim sukobima.

Četvorodonevna konferencija se održava u organizaciji šefa britanske diplomatije i glumice Andželine Džoli, koja je i ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Džoli je posvetila konferenciju žrtvi silovanja koju su Hejg i ona nedavno upoznali u BiH. Ona se osjećala napuštenom od svih, kako je rekla, kada je vidjela muškarca koji je silovao kako se slobodno šeta ulicama.

"Ovaj dan je za nju", poručila je američka glumica koja je, obučena u bijelo, u pratnji Hejga stigla na samit.

Papa Franjo je na Tviteru napisao: "Molimo se za sve žrtve seksualnog nasilja u sukobima i za sve koji se bore protiv tog zločina".

Konferencija je rezultat dvogodišnje kampanje za podizanje svijesti o problemu seksualnih zločina tokom sukoba. Na skupu učestvuju zvaničnici iz više od 100 zemalja.

Hejg i Džoli trebalo bi sjutra da pokrenu međunarodni protokol koji će doprinijeti efikasnijim suđenjima za silovanja u oružanim sukobima.

Učesnici skupa u četvrtak će se fokusirati na otmicu nigerijskih učenica. Islamistička grupa Boko Haram u aprilu je otela više od 300 učenica što je skrenulo paznju međunarodne javnosti na problem nasilja nad ženama u konfliktnim područjima.

Hejgu i Andželini Džoli će se u petak pridružiti američki državni sekretar Džon Keri.

Prema podacima UN, u Kongu dnevno bude silovano 36 žena i djevojčica, a više od 200.000 žena žrtve su nasilja u toj zemlji od 1998. Tokom genocida u Ruandi 1994. godine silovano je između 250.000 i 500.000 žena, tokom konflikta u Sijera Leoneu više od 60.000 i najmanje 20.000 tokom sukoba u BiH 1990-tih.

Bonus video: