Patrijarh Irinej i patrijarh Kiril o autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve

Patrijarh Kiril je kazao da niko kao Srpska pravoslavna crkva ne razumije „bol” Ruske pravoslavne crkve „zbog onoga što se dešava u Ukrajini”
481 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Beta-AP
Sa sastanka, Foto: Beta-AP

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas na sastanku s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom u Moskvi da autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve nije crkveno ni kanonsko pitanje, već političko, i da to pitanje treba da riješi cijela pravoslavna crkva.

„To je veliko iskušenje za pravoslavlje uopšte. Iskušenje je to što je to u samom centru pravoslavlja. To je nešto što se nije pojavilo spolja, već se pojavilo u samoj kući pravoslavlja. Vjerovatno su oni koji smišljaju zlo pravoslavlju dobro smislili na koji način da bace takoreći bombu u kuću pravoslavlja”, rekao je Irinej. On je izrazio žaljenje što „to nije crkveno i kanonsko pitanje, nego je djelo čiste politike”.

„A znamo čije i šta im je cilj. To je ozbiljan problem za koji čitava pravoslavna crkva mora ozbiljno da se zauzme i riješi. Ovo je prilika da o tome raspravimo i porazgovaramo i da vidimo šta treba dalje da uradimo”, rekao je Irinej na početku sastanka.

Patrijarh Kiril je kazao da niko kao Srpska pravoslavna crkva ne razumije „bol” Ruske pravoslavne crkve „zbog onoga što se dešava u Ukrajini”.

„Postoje pokušaji da se kroz te raskolničke tendencije oslabi pravoslavlje u svijetu. Riječ je pre svega o ruskoj crkvi koja danas strada zbog raskola u Ukrajini”, kazao je Kiril u prisustvu novinara.

Srpski patrijarh je kazao da „u odbrani Kosova” veoma računa na pomoć Rusije.

„Naša je velika nada u našoj bratskoj Rusiji i u vama, vašoj pomoći, vašem djelu se nadamo da ćemo odbraniti Kosovo”, rekao je patrijarh Irinej.

Po njegovim riječima, Rusija je kroz istoriju „uvijek pružala bratsku ruku”.

„Rijetko se dešavalo u našoj istoriji da nije mogla da pomogne, ali makar nije odmagala, za razliku od nekih prijatelja koje smo nekada imali, a koji su nam pokazali svoje pravo lice u današnje vrijeme”, dodao je srpski patrijarh.

Patrtijarh Kiril je kazao da je važno da „ono što se dešava na Kosovu nikada ne dovede do prekida duhovne veze Srbije, srpske crkve sa tom teritorijom koja je uvijek organski činila njen dio”.

Dva patrijarha su uz prisustvo delegacija razgovor nastavili iza zatvorenih vrata.

Patrijarh Kiril ovih dana održava niz konsultacija s delegacijama pravoslavnih crkava iz svijeta o autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve.

Bonus video: