Bugari obustavili radove na Južnom toku

Iz ruskog Ministarstva energetike saopšteno je da Rusija još nije primila bilo kakvo službeno obavještenje od Bugarske o suspenziji radova na Južnom toku
9 komentar(a)
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Gasovod Južni tok, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.06.2014. 18:14h

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je danas bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

"Primili smo zahtjev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam naložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom" kazao je Orešarski.

EU je u srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka.

Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je dva pravna razloga za takav korak.

Jedan je zahtjev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama, prenosi Tanjug.

Iz ruskog Ministarstva energetike saopšteno je da Rusija još nije primila bilo kakvo službeno obavještenje od Bugarske o suspenziji radova na Južnom toku.

Iz tog ruskog resora su kazali da bi to pitanje bi moglo da bude pokrenuto na trostranom sastanku o gasu između predstavnika Rusije, Ukrajine i EU, koji bi trebalo da bude održan u ponedjeljak u Briselu.

Bonus video: