Asanž može ostati u ambasadi Ekvadora koliko hoće

Britanija ne dozvoljava Asanžu da bezbjedno napusti tu zemlju i ode u Evkador od juna 2012. kada je Australijanac potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2014. 14:53h

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, koji se skoro dvije godine krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, može tamo ostati koliko god hoće, izjavio je ekvadorski ambasador Huan Falkoni Puig.

On je rekao da Asanž pati zbog toga što ne može da izađe iz ambasade, ali da može da ostane tamo koliko hoće, nakon što je Vrhovni sud odbacio zahtjev da se zaustavi njegovo izručivanje Švedskoj, koja traži 42-godišnjeg Australijanca da bi bio ispitan zbog optužbi za silovanje.

Falkoni je istakao da Asanž nije bjegunac i podsjetio da mu je predsjednik Ekvadora Rafael Korea dao azil na osnovu ljudskih prava i da bi Asanž, ako bi na kraju bio izručen Americi, bio suočen sa tužbom, a možda i mučenjem, javlja "Glas Rusije".

"On smatra da je to vrlo vjerovatno. Ekvadorska vlada je prihvatila taj stav", kazao je Fakloni.

Velika Britanija ne dozvoljava Asanžu da bezbjedno napusti tu zemlju i ode u Evkador od juna 2012. godine kada je Australijanac potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Bonus video: