Ona je majka, čelična lejdi i terminatorka

Danas 52-godišnja Kag tečno govori arapski i diplomate ocjenjuju da sadašnji posao u Siriji obavlja odlično - poštuju je i u Damasku, gdje su joj dali nadimak "čelična lejdi"
11 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 16:58h

Zigrid Kag (Sigrid Kaag) je besprijekorno dotjerana majka četvoro djece, govori šest jezika i neustrašiva je u ratnim zonama: holandska diplomatkinja posljednjih devet mjeseci zadužena je za oslobađanje svijeta od sirijskog hemijskog oružja, piše AFP.

Kag predvodi međunarodnu misiju čiji je cilj uništavanje arsenala Damaska, na terenu svakodnevno izbjegava granate, a u međuvremenu leti na linijama između Bliskog istoka, Evrope i Njujorka, komunicira sa Moskvom, Vašingtonom...

Iako je Sirija probila rokove za uništavanje tog naoružanja, podatak o (zvaničnih) 93 odsto arsenala uklonjenog iz zemlje vjerovatno je jedina dobra vijest iz užasa rata u kojem je do sada, po procjenama opozicije, stradalo više od 160.000 ljudi.

U UNICEF-u, Kag je ranije radila sa jordanskom kraljicom Ranijom, a kao djevojčica sanjala da će postati pjevačica.

Foto: Beta/AP

Danas 52-godišnja Kag tečno govori arapski i diplomate ocjenjuju da sadašnji posao u Siriji obavlja odlično - poštuju je i u Damasku, gdje su joj dali nadimak "čelična lejdi".

"Ona nikad ne prestaje da radi i praktično uopšte ne spava", kaže za AFP jedan njen saradnik.

Misija hrabre Holanđanke u Siriji završava se za nekoliko mjeseci, a francuska agencija navodi da je već izvjestan i njen sljedeći veliki posao: mediji špekulišu da bi baš ona mogla da bude nasljednica Lahdara Brahimija na poziciji međunarodnog posrednika za Siriju, u mirovnom procesu koji je trenutno u zastoju.

Ona odbacuje bilo kakvu sugestiju da je ženama sa Zapada teško da rade u arapskom svijetu i ističe da su se oduvijek prema njoj odnosili s poštovanjem, nikad na ponižavajući način.

U intervjuu za AFP, obučena u crne elegantne pantalone, crveni top i na visokim potpeticama, kaže da vjeruje da "žene imaju mnogo prednosti" kad je reč o pregovaranju i "širi spektar vještina".

Njen suprug je bivši palestinski diplomata i, kako primjećuje, preimućstvo nekad može da bude i činjenica da je majka djece koju su polu-Arapi.

"Ipak na kraju, mislim da vas ljudi cijene na osnovu onoga čime doprinosite, na osnovu iskrenosti, posvećenosti i ocijene da li ste na visini zadatka", dodaje.

Kao šefica zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, rukovodi osobljem od 110 ljudi.

Priča kako su granate u Damasku padale oko hotela u kojem su živjeli i radili i kako je sa terena slala ljude koji nisu mogli da podnesu tu situaciju jer, ističe, "moraš da ostaneš sabran i miran".

Ćerka je profesora muzike koji se preselio u Egipat da bi studirao na Američkom univerzitetu u Kairu. Diplomirala je na Oksfordu i isprva radila u privatnom sektoru, za naftnog giganta "Šel" (Shell) u Londonu, da bi se dvije godine kasnije pridružila holandskom ministarstvu spoljnih poslova.

Dala je otkaz kad je upoznala svog muža u Jerusalimu, pa se prijavila da u okviru UN misije pomaže palestinskim izbjeglicama.

U posljednjih 20 godina, živjela je u Jerusalimu, Njujorku, Sudanu i Švajcarskoj, rodila je troje djece, a jedno usvojila, "žonglirajući" između porodice i karijere.

Bila je trećerangirana rukovoditeljka UNDP-a i direktorka UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kad je riječ o njenom trenutnom poslu, jedva da ima vremena za odmor. Njena porodica od prošle godine živi u Jerusalimu i Kag kaže da se oni "dobro nose" s njenom karijerom.

Sebe opisuje kao osobu koja je "orijentisana ka rezultatu" i ima gvozdene živce.

"Nisam paničarka", kaže za AFP i ipak se sjeća izuzetka - kad se mali avion kojim je letjela zamalo srušio prije nekoliko godina...

Galerija

Bonus video: