Ukrajina: Pad BDP-a pet odsto

„Prognoziramo privredni pad od pet odsto, ali sve će zavisiti od razvoja događaja na istoku Ukrajine“, kazao je Jacenjuk
2 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Beta/AP
Arsenij Jacenjuk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2014. 08:24h

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Ukrajine ove godine može dostići pet odsto, saopštio je na sjednici parlamenta ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk.

„Prognoziramo privredni pad od pet odsto, ali sve će zavisiti od razvoja događaja na istoku Ukrajine“, kazao je Jacenjuk.

On je naveo da je u posljednje vrijeme Vlada uspjela da napravi nekoliko dobrih koraka za stabilizaciju ekonomske situacije, ali i da ti koraci nijesu dovoljni.

On je dodao da su prihodi ukrajinske carine povećani uprkos padu uvoza, prenosi Tanjug.

“Ukupan uvoz je pao 20 odsto, ali su prihodi od carina, izraženo u dolarima, povećani 13 odsto”, precizirao je Jacenjuk.

On je, takođe, obavijestio parlament da su prihodi od akciza na alkohol i duvanske proizvode u maju povećani skoro 40 odsto.

Ministarstvo za ekonomski razvoj i trgovinu zemlje je prije dva dana na svom sajtu objavilo prognozu da će se bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine ove godine sniziti 4,6 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prognozirao privredni pad od pet odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) od sedam odsto.

Bonus video: